Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 12-11-2004

Beleidsvisie en beleidsregels WTZi

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MC/MO-2525540

8 november 2004

Hierbij stuur ik u de beleidsvisie en de beleidsregels WTZi. Hiermee krijgt u een beeld van het beleid dat ik de komende tijd wil voeren en welke rol de WTZi daarbij speelt.

Met de beleidsvisie geef ik mijn visie weer op een doelmatig, evenwichtig en voor een ieder toegankelijk stelsel van gezondheidszorg. Op deze visie zijn beleidsregels gebaseerd die de criteria bevatten om initiatieven van instellingen te kunnen beoordelen.

Met de WTZi wordt een belangrijke stap gezet in de overgang naar een systeem van minder centrale aanbodsturing naar gereguleerde marktwerking. Deze beleidsvisie geeft een beeld van het begin van dit proces. Zoals ik u heb toegezegd kom ik in februari 2005 met een notitie over de aanpassing van het regime rond winststreven in de zorg en als onderdeel daarvan de financiering van de kapitaallasten van de zorginstellingen. Met die notitie wil ik een aanzet geven voor de deregulering van het bouwregime in de intramurale sectoren.

Voor de goede orde wijs ik erop dat in de beleidsvisie en beleidsregels WTZi uitgegaan is van de bestaande takenpakketten van de zogenaamde zorg-ZBO's. Die takenpakketten zullen - zoals eerder met Uw kamer besproken - wijzigen als gevolg van de beoogde invoering van de Zorgverzekeringswet per 1-1-2006 en de meer algemene discussie rond ZBO's.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst
PDF
Beleidsvisie en beleidsregels WTZi (nieuw venster)

Om het kamerstuk op te halen:

Zie het origineel