Fontys


maandag 8 november 2004 Print artikel
Kwaliteit van Fontysopleidingen beoordeeld
Technische Fontysopleidingen in Limburg scoren goed in Keuzegids De opleidingen Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek staan beiden in de top drie van beste Nederlandse opleidingen. Dit blijkt uit het kwaliteitsonderzoek 2004 van de Keuzegids Hoger Onderwijs.

De opleiding Elektrotechniek in Venlo staat in de Keuzegids Hoger Onderwijs op de derde plaats in de rangorde van 18 ondervraagde opleidingen. De studenten van deze opleiding zijn uitermate tevreden over het internationale aspect van de opleiding, zij geven hiervoor een ongekend hoog cijfer, een 8.7. De opleiding betrekt haar studenten echt bij internationale ontwikkelingen: bij de richting Europese mechatronica gaan de Limburgse studenten in het derde jaar allemaal in het buitenland op stage. Ook de studiebegeleiding van deze opleiding is goed geregeld.

Bij de opleiding Werktuigbouwkunde in Venlo zijn studenten vooral tevreden over het praktijkonderwijs en dat ze makkelijk met hun vragen bij docenten terecht kunnen. Daarnaast krijgen de internationale contacten veel waardering. Ook is volgens studenten de opleiding best te doen in de tijd die er voor staat. 75 procent van de studenten rond zijn opleiding in vijf jaar af. Werktuigbouwkunde staat op de derde plaats in de rangorde van 20 ondervraagde opleidingen.

Bij de deskundigenoordelen in de Keuzegids scoort de Lerarenopleiding Talen in Sittard een eerste plaats in de rangorde van 8 ondervraagde opleidingen. De deskundigen vinden met name de vakinhoudelijke onderwijsprogramma's in Sittard uitstekend. De Lerarenopleiding Maatschappijvakken in Sittard wordt door de deskundigen minder positief beoordeeld. Deze opleiding staat op de 6de plaats in de rangorde van 8 onderzochte opleidingen. De opleiding docent Beeldende Kunst in Sittard ondervindt ook kritiek van zijn studenten. Deze opleiding staat op de 12de plaats in de rangorde van 15 onderzochte opleidingen.

Ook de Opleiding Commerciële Economie in Venlo scoort matig. Deze opleiding staat op de 22ste plaats in de rangorde van 24. Hoewel de opleidingen elkaar niet veel ontlopen hebben de studenten van de opleiding in Venlo vooral kritiek op de docenten en faciliteiten en het gebrek aan keuzemogelijkheden in het onderwijsprogramma. Dat laatste kritiekpunt zal volgend studiejaar opgelost zijn door de invoering van het Major-minorsysteem.