Congres-en Studiecentrum VNG

Vooraankondiging WMO

In navolging van de Startconferentie Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO) die plaatsvond op 26 mei 2004, attenderen wij u hierbij op de regionale vervolgbijeenkomsten WMO, die plaatsvinden van 13.00 17.00 uur op:

* 8 november in congrescentrum Engels te Rotterdam
* 10 november in congrescentrum Orpheus te Apeldoorn
* 15 november Dorint hotel te Eindhoven

* 17 november hotel Van der Valk te Assen

De Tweede Kamer behandelt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) dit najaar. Steeds meer zal duidelijk worden hoe deze nieuwe wet eruit zal zien en wat de gevolgen daarvan zijn. Vast staat in ieder geval al dat de WMO veel zal veranderen in de wijze waarop zorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening op gemeentelijk niveau zijn georganiseerd. Voor gemeenten wordt dit één van de grootste operaties op zorg- en welzijnsterrein die de afgelopen 20 jaar hebben plaatsgevonden. Hoeveel beleidsvrijheid krijgen gemeenten om hun eigen zorgbeleid vorm te geven? Wat zijn de financiële consequenties voor gemeenten? Welke zorg blijft nog opgenomen in de AWBZ? De VNG wil u graag op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen in de vormgeving van de WMO en handreikingen bieden om uw gemeente voor te bereiden op de WMO. De VNG zal u tijdens deze bijeenkomsten informeren over de laatste ontwikkelingen rondom de WMO en de vraag beantwoorden: Wat betekent de WMO voor de gemeente, en voor de burger? Ook zullen vertegenwoordigers van o.a. cliënten, gemeenten en verzekeraars met elkaar in discussie gaan over hun visie op de WMO.

Daarna zal in een aantal deelsessies aandacht besteed worden aan concrete onderwerpen op het terrein van zorg en welzijn. De rol van de gemeente als zorginkoper zal behandeld worden in een van de deelsessies, net als de mogelijkheden voor intergemeentelijke samenwerking. Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden zal er gekeken worden naar de positie van chronisch zieken binnen de WMO.

Doelgroep: De bijeenkomsten zijn bedoeld voor beleidsmedewerkers Zorg en Welzijn van gemeenten.

Aanmelding: Eind september ontvangt u per email een folder met het volledige programma en de deelnemersbijdrage. De folder wordt ook per post aan alle gemeenten ter attentie van de afdeling Zorg en Welzijn gestuurd. De bijeenkomsten kennen een maximum van 150 personen. Bij meer deelnemers worden er extra bijeenkomsten georganiseerd.

Inlichtingen: Voor informatie over de organisatie kunt u terecht bij Mariel Niehien van het Congres- en Studiecentrum VNG, tel.
070-3738486, email: mariel.niehien@vng.nl. Voor inhoudelijke vragen kunt u zich wenden tot Floor Kaspers van SGBO, het Onderzoeks- en Adviesbureau van de VNG, tel. 070-3738382, email: floor.kaspers@vng.nl.

Voor inlichtingen
Congres- en Studiecentrum VNG
Postbus 30435

2500 GK DEN HAAG
Tel. 070- 3738469
Fax: 070- 3738743
E-mail: cs@vng.nl