Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

08/11/04 Prinses Margriet aanwezig bij viering 125 jaar gehandicaptenopvang St. Anna te Heel

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden bezoekt op 8 november 2004 Stichting St. Anna te Heel. Het bezoek staat in het teken van het 125-jarig bestaan van de Stichting. De Prinses krijgt een schilderij aangeboden dat gemaakt is door een cliënt van de Stichting. Hiernaast onthult de Prinses in Heel de straatnaam van een straat met nieuwe zorgwoningen.

Precies 125 jaar geleden is de congregatie van de Kleine Zusters van de Heilige Joseph in het Kasteel in Heel begonnen met de opvang en zorg voor zwakkeren in de samenleving. Daarmee hebben zij de fundamenten gelegd voor de huidige organisatie, die in heel Limburg aan 2000 mensen met een verstandelijke handicap zorg en ondersteuning biedt. Eind jaren zestig heeft de congregatie de zorg overgedragen aan de Stichting St. Anna. Behalve St. Anna in Heel, maken ook Maasveld in Maastricht, Op de Bies in Landgraaf en Gastenhof in Simpelveld, Urmond en Venlo deel uit van de Stichting.

Het uitgangspunt van de Stichting St. Anna is dat mensen met een verstandelijke handicap mensen met mogelijkheden zijn. De Stichting adviseert en ondersteunt mensen met een verstandelijke handicap en doet een beroep op hun ontwikkelingsmogelijkheden. De ondersteuning die de Stichting biedt, heeft tot doel cliënten actief te laten meedoen aan de samenleving. Cliënten wonen zoveel mogelijk in gewone woonwijken of in woningen bij de zorgcentra. De bewoners bepalen zelf de invulling van hun leven en worden daarbij ondersteund door de medewerkers van de Stichting.