Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

28-10-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---


*EU en India bespreken strategisch partnerschap

Op 8 november zal de vijfde EU-India-top plaatsvinden in Den Haag.

Het Nederlandse voorzitterschap van de EU heeft de betrekkingen met Azië tot een van zijn prioriteiten gemaakt vanwege de snelle en dynamische economische ontwikkelingen in die regio en vanwege het toegenomen belang van Azië in de internationale besprekingen over onderwerpen die verband houden met politiek en veiligheid.

De topontmoeting zal worden voorgezeten door de voorzitter van de Raad van de EU en Nederlands minister-president Jan Peter Balkenende. De Indiase delegatie zal worden geleid door de Indiase minister-president, Manmohan Singh. De Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger voor het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid Javier Solana zullen ook aanwezig zijn.

De betrekkingen tussen de EU en India hebben zich ontwikkeld van economische en ontwikkelingssamenwerking naar meer politieke en strategische dimensies. De EU en India willen hun betrekkingen nu omzetten in een strategisch partnerschap. De Europese Commissie heeft een Mededeling uitgegeven over de vraag hoe de betrekkingen verdiept en verbreed kunnen worden India heeft hierop gereageerd door een document op te stellen over haar visie met betrekking tot de EU. De EU en India zullen samen een actieplan uitwerken om dit partnerschap te implementeren.

De EU en India zijn de grootste seculiere democratieën in de wereld. Zij delen een inzet voor pluralisme en de rechtsstaat, en ook voor multilateralisme in internationale betrekkingen. Een levendig maatschappelijk middenveld en vrije pers zijn andere overeenkomsten.

Het strategisch partnerschap zal een belangrijk onderwerp op de agenda van de top zijn. Andere onderwerpen die worden besproken zijn multilaterale kwesties zoals de VN, WHO, klimaatverandering, non-proliferatie en de strijd tegen het terrorisme. Voorts zullen recente ontwikkelingen in Zuid-Azië (Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh), Afghanistan, het Midden-Oosten en Irak worden besproken. Na de top zal een Ronde Tafel Conferentie van het bedrijfsleven worden gehouden tussen toonaangevende CEO's van Europese en Indiase ondernemingen.

Op dit moment heeft de EU strategische partnerschappen met Canada, China, Japan, Rusland en de Verenigde Staten. De EU is de grootste handelspartner van India en neemt 22,5% van de Indiase uitvoer en 23,6% van de totale Indiase invoer voor haar rekening. De EU is ook de grootste bron van daadwerkelijke buitenlandse directe investeringen in India.

De bijeenkomst zal plaatsvinden aan het Binnenhof in Den Haag. Voor nadere informatie en een voorlopig programma van de topontmoeting kunt u de website van het voorzitterschap raadplegen (www.eu2004.nl).

Programma van EU-India-top

Maandag 8 november 2004

8.30 uur
Aankomst deelnemers EU-delegatie
Binnenhof 20 (fotomoment)

9.25 uur
Aankomst van de Indiase minister-president en delegatie Binnenhof 20 (fotomoment)

9:45 uur
Groepsfoto
Ridderzaal, hoofdingang (fotomoment)

10 uur
Aanvang van plenaire zitting
Ridderzaal (fotomoment, pool)

2.45 uur
Persconferentie
Ministerie van Buitenlandse Zaken/Perszaal

http://www.eu2004.nl/20041028-9159-O