TNO

Bewegen: we weten het wel maar we doen het niet

De meeste Nederlanders weten dat dagelijks tenminste 30 minuten lichaamsbeweging nodig is voor een goede gezondheid. Toch blijkt nog steeds minder dan de helft (48%) van de Nederlanders 30 minuten of langer per dag te bewegen. Ook Europees lijkt Nederland laag te scoren, samen met Groot-Brittannië.

Dit staat in het 'Trendrapport Bewegen en Gezondheid 2002-2003' dat vandaag door TNO wordt overhandigd aan de staatssecretaris van VWS Ross-van Dorp. Het Trendrapport bevat, onder eindredactie van TNO, bijdragen van een groot aantal gerenommeerde instellingen die actief zijn op het terrein van bewegen en gezondheid.

Positieve trend
Voor het eerst sinds jaren is in 2003 een positieve trend zichtbaar: het aantal Nederlanders dat voldoende beweegt is licht toegenomen (van 45 naar 48%). Ook de sportdeelname is de afgelopen jaren licht gestegen.

Risicogroepen
Ondanks de positieve trend zijn er diverse bevolkingsgroepen waar de situatie relatief ongunstig is en blijft: jeugdigen, jongvolwassenen, ouderen, chronisch zieken, niet werkenden, mensen met overgewicht en mensen van niet Nederlandse herkomst. Deze groepen verdienen de komende jaren extra aandacht.

Grote verschillen tussen werknemers in hoeveelheid beweging Werk (inclusief het woon-werk verkeer) is de belangrijkste bron van dagelijkse lichaamsbeweging van de Nederlandse werknemer. De agrarische beroepen, vissers en dergelijke, evenals de ambacht-, industrie-, transportberoepen halen meer dan de helft van hun lichamelijke activiteit uit het werk. Werknemers in administratieve functies daarentegen halen slechts 6% van hun lichamelijke activiteit uit het werk. De hoeveelheid lichaamsbeweging die men op het werk heeft, speelt dan ook een grote rol bij het al dan niet behalen van de beweegnormen voor veel werknemers.

Het trendrapport bevat verder bijdragen over de relatie tussen bewegen en sterfte aan hart- en vaatziekten, een karakteristiek van de Nederlandse verenigingssport en de preventie en kosten van sportblessures. De inhoudsopgave, inleiding, conclusies en aanbevelingen vindt u op de website van TNO Arbeid, www.arbeid.tno.nl.

Het 'Trendrapport Bewegen en Gezondheid 2002/2003', auteurs V.H. Hildebrandt, W.T.M. Ooijendijk, M. Stiggelbout en M. Hopman-Rock. ISBN 90-5986-105-1 is schriftelijk te bestellen voor E 19, excl. BTW bij TNO Arbeid, fax 023 554 93 94,

e-mail receptie@arbeid.tno.nl.