Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Den Haag, 8 november 2004

Initiatief Anno: Week van de Geschiedenis groot succes !


---

Anno, de organisatie die geschiedenis toegankelijk maakt voor een groot publiek, kan terugkijken op een zeer succesvolle 'Week van de Geschiedenis'.

Openingsactiviteiten

De week ging op 30 oktober jl. van start met het grote openingsfeest in Madurodam 'De Nacht van de Geschiedenis'. Deze Nacht kwam mede tot stand in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad, Historisch Platform en de KRO. Onder het motto "Geschiedenis houdt je wakker" werd tijdens dit feest met 1500 gasten de spot op het thema van de Week 'Typisch Nederland' gezet. De Nacht werd dan ook geopend met de presentatie van het boek 'Typisch Nederland' van de auteur Maarten van Rossem. Eerder die dag opende mevrouw Medy van der Laan, staatssecretaris van cultuur, de eerste Landelijke Archievendag met een spetterende manifestatie in Coda (Cultuur onder Dak Apeldoorn).

Doelstelling

In zijn toespraak tijdens de Nacht van de Geschiedenis onderstreepte de heer Wim van der Weiden, eindredacteur van Anno, nog eens de doelstelling: 'door vergroting van het historisch besef, het heden beter leren begrijpen'. In het licht van de gebeurtenissen van deze week, die een 'zwarte' bladzijde in de Nederlandse geschiedenis zullen vormen, kunnen deze woorden alleen maar worden onderstreept.

Week van de Geschiedenis

Door de deelname van meer dan tweehonderd locaties in het hele land, kende de week vele hoogtepunten. Musea, archieven, filmhuizen, boekhandels, bibliotheken, historische verenigingen en diverse kunst- en cultuurinstellingen brachten veel mensen met een uitgebreid programma in contact met geschiedenis. De reacties van deze mensen op al deze initiatieven waren zeer positief.

Anno in 2005

Uit alles is gebleken dat geschiedenis weer op de kaart is gezet. Dit is voor Anno de reden om nu al van start te gaan met de voorbereiding van de Week van de Geschiedenis 2005. Overigens zal Anno in de komende tijd niet alleen via de site www.anno.nl, maar ook op andere manieren aandacht blijven vragen voor geschiedenis. Op onverwachte momenten zal Anno het publiek opzoeken; bij evenementen in onder andere winkelcentra en via de media met bijvoorbeeld de Anno-Geschiedeniskrant, die elke twee maanden verschijnt in Sp!ts.

Voor meer informatie

Anno
Irene van Ophoven of Barbara van den Broek
Telefoon: 070-3154094

Bijlage: "Enige reacties uit het veld".

B IJ L A G E


- Rijksarchief Noord-Holland
"Door de aandacht rond de Week van de Geschiedenis
. veel bezoekers, die nog niet eerder in het archief waren
. een tachtigjarige bezoeker vond zelfs een foto van zijn vrouw toen zij vier jaar was."


- Bibliotheek Best
"Ondanks voetbal en de Amerikaanse verkiezingen, een volle zaal bij een lezing over genealogie. Dank je wel Anno!"


- Historische Kring Loosdrecht
"Bij een tentoonstelling komt er op de openingsdag normaal een tiental bezoekers. Nu meer dan honderd!"


- Het Sint Pieters Museum op de Lichtenberg
Dit museum is ook al erg tevreden. Volgens de conservator "Mede onder invloed van de Week van de Geschiedenis waren er veel meer bezoekers".


- Stadsarchief 's-Hertogenbosch
Het publiek werd geconfronteerd met foto's van straten van omstreeks 1900. Onder het motto 'Geschiedenis ligt op straat', vertelde een tiental Bosschenaren voor hun geboortehuis, woonhuis of werkplaats over hun belevenissen aldaar.


- Centrum voor Natuur- en Milieueducatie
Kinderboerderij Hagerhof schoot in de roos met de speurtochten . Bij de invulling van sommige vragen gaven de kinderen soms opvallende antwoorden. Op de vraag "Waarvoor kunnen wij het schaap nog meer gebruiken, nu schapenmest veelal is vervangen door kunstmest?" luidde een kinderantwoord: "voor shoarma".


- Teylers Museum, Haarlem
Mede onder invloed van de campagne 'Week van de Geschiedenis" trok de lezing van Wubbo Ockels zeer veel belangstellenden.


- Openbare Basisschool Prins Beatrix, Kwadijk De school organiseerde met heel veel succes een 'dagje terug in de tijd' met een hoog 'Ot & Sien gehalte'.


- Regionaal Archief Leiden
Het archief had verhalenvertellers ingehuurd die in historische kledij die op verschillende plaatsen in het gebouw een verhaal over een thema uit de Leidse geschiedenis vertelden, naast een vitrine met archiefstukken over dat thema. De meeste verhalenvertellers (van het Leids Studententoneel) vonden het zo leuk om te doen dat ze de verhalen van bezoekers of medewerkers overnamen.


- Stadsarchief Almere
Het stadsarchief is door veel kinderen tussen acht en twaalf jaar bezocht. Het Kinderpersbureau heeft hiervan een reportage gemaakt voor Omroep Flevoland.


---- --