Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum: 8 november 2004

Longkanker Informatiecentrum start campagne voor symptoomherkenning van longkanker

Morgen ontvangen alle huisartsen in Nederland een aantal exemplaren van de brochure 'u kunt er maar beter snel bij zijn', waarin patiënten wordt gewezen op de symptomen van longkanker, en wordt aangeraden om zich bij deze symptomen te laten nakijken door een huisarts. Deze brochures worden verspreid door het Longkanker Informatiecentrum in het kader van November Wereld Longkankermaand.

Bij de meeste patiënten met longkanker wordt de ziekte longkanker te laat ontdekt, zodat genezing vaak niet meer mogelijk is. Dat heeft veel te maken met de ziekte zelf, die vaak lang geen klachten geeft. Het heeft echter ook te maken met de vaagheid van de klachten die langere tijd voor iets anders kunnen worden aangezien, of niet serieus worden genomen. Patiënten zeggen vaak: "ja, ik voelde me al een hele tijd niet meer lekker, maar hier had ik niet aan gedacht."

Uit een recente enquête op de website van het Longkanker Informatiecentrum blijkt dat 82% van de patiënten met longkanker al symptomen had voor de diagnose, 30% van hen al langer dan zes maanden. Onderzoek wijst uit dat hoe eerder longkanker ontdekt wordt, des te beter de overlevingskansen zijn van de patiënt.

De symptomen van longkanker zijn:

a.. Een hardnekkige prikkelhoest die langer dan drie weken aanhoudt b.. Soms een beetje bloed in het opgehoeste slijm c.. Ontstekingen van de luchtwegen die maar niet overgaan, ook niet met antibiotica d.. Meer slijmvorming
e.. Kortademigheid
f.. Heesheid zonder keelpijn
g.. Pijn op de borst
h.. Zwelling van het gezicht of de nek

Vaak gaat dit gepaard met een slechtere conditie. Dat is te merken aan:

a.. Vermoeidheid
b.. Gewichtsverlies zonder duidelijke aanleiding c.. Slechte eetlust

Deze symptomen kunnen ook andere oorzaken hebben dan longkanker. Maar als mensen deze symptomen hebben kunnen ze zich beter even laten nakijken door de huisarts, zeker als ze roken of gerookt hebben.

Voorzitter van het Longkanker Informatiecentrum en longarts Ernst Lammers: "Niemand verdient longkanker. Longkanker is een ernstige ziekte met over het algemeen slechte vooruitzichten. De diagnose komt vaak als donderslag bij heldere hemel, en patiënten moeten in korte tijd veel informatie verwerken en beslissingen nemen over hun behandeling". Het Longkanker Informatiecentrum maakt informatie over longkanker toegankelijk en transparant. De informatie is voor de patiënt op drie manieren te verkrijgen: in de vorm van informatiebladen in de ziekenhuizen, op de website www.longkanker.info en via het telefoonnummer 0900 123 0 456. De informatie kan de patiënt helpen om samen met de arts een goed geïnformeerde beslissing te maken over de behandeling en andere aspecten die met de ziekte te maken hebben.

U kunt de folder 'u kunt er maar beter snel bij zijn' in pdf vorm vinden op onze website: www.longkanker.info/pdf/LIC_symptoom.pdf of aanvragen bij het onderdeel 'bestellen' op bovengenoemde website.



Ingezonden persbericht