Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

RUN GGZ-INSTELLINGEN OP MODELCURSUS PSYCHO-EDUCATIE

Rotterdam, 8 november 2004 - Het kan inderdaad een stuk beter met de voorlichting die familieleden van mensen met schizofrenie krijgen. Dat vindt niet alleen Ypsilon, de vereniging die 7.500 familieleden bundelt, maar ook de hulpverlening. Die conclusie moet je bijna wel trekken uit de massale belangstelling die GGZ-instellingen aan de dag leggen voor de nieuw ontwikkelde modelcursus psycho-educatie. Zo'n 40 instellingen hebben inmiddels laten weten de cursus komend jaar te willen opnemen in hun aanbod; veel meer dan werd verwacht. Ypsilon is blij verrast met de aandacht. "Terecht hoor, want de nieuwe cursus is het neusje van de zalm", vindt Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter. Vooral de insteek van zelfredzaamheid en eigen initiatief noemt hij 'vernieuwend', net als het uitgangspunt van de cursus om te werken met een ervaren familielid als co-trainer.

Enkele jaren terug constateerde Ypsilon nog dat de 'psycho-educatie' zoals de voorlichting in het jargon heet door het land heen sterk in kwaliteit uiteenliep. Er waren zelfs regio's die helemaal geen aanbod hadden voor familieleden. Met steun van GGZ Nederland namen Ypsilon en het Trimbos-instituut het initiatief voor een nieuwe cursus die aansloot op de behoefte, aansloot op de wetenschappelijke eisen en didactisch goed in elkaar zat. Stavenuiter: "We wilden de beste voorlichtingscursus samenstellen die familieleden van mensen met schizofrenie kunnen krijgen. En ik denk dat we daar ook in geslaagd zijn." De getoonde belangstelling vanuit de GGZ is er ook naar. Desondanks wordt het komende jaar op verzoek van subsidiegever ZonMW ook nog gedegen evaluatief onderzoek uitgevoerd om de cursusresultaten wetenschappelijk te toetsen. Daarin spelen familieleden als co-trainer overigens nog een bescheiden rol.

De instellingen die tot nu toe belangstelling hebben getoond zijn ingedeeld in twee onderzoeksgroepen. De eerste groep zal de cursus aanbieden in het voorjaar van 2005, de andere denkt de cursus in het najaar van 2005 aan te gaan bieden. De samenstelling kan nog wat veranderen en mogelijk sluiten ook andere instellingen zich nog aan. Via http://www.schizofrenieplein.nl/hulp/advies/psycho-educatie/kandidaten.htm biedt Ypsilon daarom een continu bijgewerkt overzicht van plaatsen waar familieleden de cursus mogen verwachten.

Nieuw geinteresseerde instellingen kunnen contact opnemen met Els Bransen van het Trimbos-instituut, dat als projectleider optreedt bij de invoering van de cursus. Voor geinteresseerde familieleden is meer informatie aanwezig op de landelijke dag die Ypsilon op 15 november houdt.

-------------------------
Noot voor de redactie,