Ingezonden persbericht

900 ankers voor het grootse olie/gasproject in Australie

AUSTRALIE, 20041108 -- Hydraulische technologie ontworpen voor veilige, betrouwbare en nauwkeurige krachtsinspanningen in moeilijke omstandigheden is gebruikt om ankers te plaatsen over een afstand van 80 km ten behoeve van een onderzeese pijpleiding uit de noordwestkust van Australië.


Als onderdeel van de uitbreiding van het North-West Shelf-project van Woodside Energy Ltd ter waarde van 55 miljoen dollar, heeft Technip and Subsea 7 (TCS7 joint venture) met behulp van de CSO Venturer (een schip van Technip) zo'n 900 afzinkankers geplaatst.


Enerpac heeft hiervoor een speciaal hydraulisch hoge-druksysteem (700 bar) gemaakt voor twee transportplatforms die zijn gebruikt om de 32 ton zware afzinkankers met behulp van een kraan van het schip op de oceaanbodem te laten zakken.

Betrouwbaarheid en precisie waren essentieel bij de plaatsing van de reeks ankers met een totaalgewicht van 28.800 ton. Een correcte positionering was noodzakelijk om de stabiliteit te kunnen garanderen van de nieuwe, tweede, 42-inch pijpleiding vanaf de door Woodside geëxploiteerde gasvelden van Goodwyn en Rankin. Het werk is inmiddels voltooid.


"Betrouwbaarheid en punctualiteit waren essentieel bij dit project vanwege de voordelen die dit werk met zich mee bracht", aldus Bill Henderson, Territory Manager van Enerpac.

Dankzij de wereldwijd opgedane ervaring met hydraulische systemen voor zware omstandigheden (van de onderzeese projecten in Australië tot het huidige havenproject in het Spaanse Cartegena waarbij 40 ton zware betonblokken langs hydraulische weg worden voorgevormd), kon Enerpac een systeem opzetten dat het betreffende gewicht eenvoudig en nauwkeurig aan kon waarbij het bedienend personeel tijdens het heffen van de ankers een veilige afstand kon bewaren.

De keuze is gevallen op vier RR308 dubbelwerkende cilinders voor een totale hefcapaciteit van 120 ton per transportplatform (elke cilinder heeft een capaciteit van 30 ton tijdens het uitschuiven en een capaciteit van 5 ton bij het inschuiven en heeft een slaglengte van 209 mm). Deze robuuste cilinders voor intensief industrieel gebruik werden aangedreven door een Enerpac PAM-9808N luchtpomp met een verdeelstuk voorzien van kleppen. Dit maakt het mogelijk de uitschuif- en inschuiffunctie heel precies te sturen en biedt tevens de mogelijkheid van een noodstop.

De controlemechanismen zijn voorzien van op afstand te besturen 4/3 stuurkleppen (VC-4). Hiermee kunnen de afzonderlijke cilinders van elke groep van vier eenvoudiger worden bediend en is tevens een noodstopfunctie voorhanden. De aandacht voor veiligheid strekte zich ook uit tot de hoogdrukslangen van het systeem. Hiervoor werden HC-7306- en HC-7310-slangen gebruikt met een veiligheidsfactor van 4:1.

Veiligheid speelde een belangrijke rol bij alle specificaties van TCS7 voor de apparatuur in elke fase van het plaatsen van de afzinkankers, te beginnen met het in de hefpositie brengen van de ankers met behulp van frames die in de lengterichting van het schip konden bewegen.

De frames in de beide transportplatforms bewogen over 60-tons Enerpac ER-60 transportrollen die in C-kanalen in de lengterichting van het schip waren geplaatst.

"Het gebruikte hydraulische systeem was robuust en eenvoudig en daardoor geschikt voor de zware omstandigheden op zee. Het systeem was 24 uur per dag en zeven dagen per week inzetbaar", aldus Bill Henderson.


"Net zoals veel andere apparatuur van Enerpac die op winplaatsen in en rond Australië wordt gebruikt, is betrouwbaarheid van het grootste belang wanneer je op afgelegen plaatsen werkt en je een paar honderd kilometer bent verwijderd van het dichtstbijzijnde servicebedrijf."

"Het werken met zware gewichten op een schip draagt bovendien ook nog eens allerlei veiligheidsaspecten in zich, en veiligheid is een topprioriteit bij de wereldwijde Technip-organisatie."
Het Technip en Subsea 7-project behelsde de integratie van de tweede pijpleiding van Woodside in de bestaande faciliteiten op het gasveld nabij het North Rankin A platform. Daartoe werd gebruikgemaakt van hyperbaar gelaste en van een flens voorziene passtukken en een 350Te klepverdeler. Het werk aan de tweede pijpleiding omvatte tevens het watervrij maken en conditioneren van de leiding en het stabiliseren van de leiding door de plaatsing van 900 afzinkankers. Na de ingebruikname van de tweede pijpleiding, zullen uitgebreide aanpassingen plaatsvinden aan de bestaande eerste leiding bij het North Ranking A-platform.

Met 18.000 werknemers wereldwijd behoort Technip bij de top vijf in de olie- en petrochemische industrie. Subsea 7 is een van 's werelds grootste aannemers voor werken onder water en is actief in Groot-Brittannië, Noorwegen, het Pacifisch deel van Azië, Brazilië, de Golf van Mexico en in het Kaspisch gebied.
Enerpac is onderdeel van de Actuant Corporation, dat wereldwijd een omzet heeft van meer dan 1 miljard dollar per jaar. Enerpac heeft zich over een periode van meer dan 30 jaar een uitstekende reputatie verworven in Austraal-Azië op basis van haar interne expertise, gekoppeld aan een uitgebreide distributie- en servicenetwerk.




Ingezonden persbericht