European Commission

IP/04/1344

Brussel, 7 november 2004

Winnaars Marie Curie-prijzen van de EU voor 2004 bekendgemaakt - Kroon op het werk van Europese toponderzoekers

De Europese Commissie heeft vandaag (7 november) te Warschau de winnaars bekendgemaakt van de Marie Curie-prijzen 2004, waarbij aan vijf Europese toponderzoekers beurzen worden toegekend die tot maximaal EUR50.000 gaan. De Marie Curie-prijzen gelden als blijk van erkenning van de topkwaliteit die is gerealiseerd door onderzoekers welke van EU-steunregelingen hebben geprofiteerd en zijn bedoeld om de betrokkenen meer voor het internationale voetlicht te brengen en zo hun carrières te stimuleren. De winnaars van dit jaar zijn twee Duitsers, twee Italianen en een Israëli. Zij hebben wetenschappelijke doorbraken gerealiseerd met betrekking tot zaken als de vorming van melkwegstelsels, de origines van de menselijke empathie, quantumfysica, nieuwe katalysatoren en materialenkennis.

"De EU beschikt over een aantal van de beste wetenschappers ter wereld. Wij moeten iets doen als blijk van erkenning voor de topkwaliteit van het werk dat deze mensen doen," aldus Louis Michel, Europees Commissielid meer bevoegdheid voor onderzoek. "De Marie Curie-prijzen spelen hier een nuttige rol, omdat hiermee wordt aangetoond hoe knappe koppen in Europa, die zich onze mobiliteitsbeurzen ten nutte hebben gemaakt door kennis te vergaren en met anderen te delen, uitmuntende resultaten kunnen behalen."

Topkwaliteit hoog in het vaandel

De prijzen maken deel uit van de kansen die onderzoekers worden geboden door een vierjarig programma ter waarde van EUR1,56 miljard ter ondersteuning van de opleiding en mobiliteit in Europa van onderzoekers uit de gehele wereld. Elk jaar worden er een tot vijf prijzen uitgereikt aan vroegere "Marie Curie"-bursalen of andere onderzoekers die hebben kunnen profiteren van door de EU gefinancierde mobiliteitsprogramma's voor onderzoek. Met "Marie Curie"-acties worden de opleiding, mobiliteit en loopbaanontwikkeling van onderzoekers bevorderd. Voor iedere tak van wetenschap worden er beurzen ter beschikking gesteld. Hiermee wordt rechtstreeks bijgedragen aan de verwezenlijking van de doelstellingen van het zesde kaderprogramma voor onderzoek van de EU (KP6 2002-2006) en de strategie van Lissabon
- ten einde Europa tegen 2010 tot de meest dynamische en concurrentiële kenniseconomie ter wereld te maken.

De Jury

De winnaars van 2004 werden gekozen door een uit zes leden samengestelde jury onder voorzitterschap van Professor Gerard `t Hooft, die in 1999 de Nobelprijs voor natuurkunde in ontvangst heeft genomen. De projectdisciplines waren scheikunde, engineering, biowetenschappen, wiskunde & informatica en natuurkunde. (Zie bijlage voor verdere bijzonderheden)

En de winnaars zijn...

De Marie Curie-prijzen voor 2004 gaan naar:

Benedetta Ciardi (Italië): voor haar werk met betrekking tot het effect van de straling van de eerste sterren op de verschillende gassen in het heelal en op het proces van melkwegvorming.

Christian Marc Keysers (Duitsland): voor zijn onderzoek naar neurale processen om te ontdekken hoe en waarom mensen met elkaar empathiseren.

Jens Marklof (Duitsland): voor zijn studies op het gebied van quantumfysica en de localisatie-eigenschappen van chaotische quantumtoestanden.

Gadi Rothenberg (Israël): voor onderzoek naar nieuwe katalysatoren met gebruikmaking van een combinatie van geavanceerde berekenings- en experimentele technieken.

Stefano Zapperi (Italië): voor zijn onderzoek naar interne lawines (internal avalanches) en kraakgeluiden (crackling noises) in verschillende materialen.

Verdere informatie over de Marie Curie-prijzen voor wetenschappelijke topkwaliteit is te vinden op

http://europa.eu.int/comm/research/fp6/mariecurie-actions/indexhtm_en. html