Netwerk



VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: De handelsreizigers van de haat

Onderwerp: De handelsreizigers van de haat
Uitzenddatum: Ma. 8 november 2004, 20.30u
Verslaggeving: Piet de Blaauw en Robbert ter Weijden en Foeke de Koe

Na de moord op Theo van Gogh vraagt Netwerk zich af in hoeverre er in Nederland sprake is van rekrutering van extremistische moslims voor de jihad, de internationale strijd tegen ongelovigen. En staat de gewelddadige dood van Van Gogh op zichzelf, of is er sprake van een nieuwe terroristische methode?

Leven opofferen
Hoe komt het dat de verdachte van de moord op Theo van Gogh, Mohammed B., die op de middelbare school bekend stond als een goede leerling en een paar jaar een HBO-opleiding heeft gevolgd, zijn leven lijkt op te hebben willen offeren?

Toename in rekrutering
Het verhaal van Mohammed B. staat niet op zichzelf. De fundamentalistische Eindhovense moskee Al-Fourqaan is bijvoorbeeld door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in verband gebracht met het ronselen van jongeren voor de jihad. In 2002 signaleerde de AIVD al een toename in Nederland van de rekrutering van mensen voor de jihad.

'Eerste in een lange rij'
Volgens terreurdeskundige Sajjan Gohel is er met de moord op Van Gogh sprake van een nieuwe terreurstrategie. âDe moord is de eerste in een lange rij,â aldus Gohel. Terroristen zullen de komende tijd van de tactiek gebruik gaan maken die verdachte Mohammed B. hanteerde: de aanval op één persoon.

'Copy cat' effect
Dit soort aanslagen is makkelijker en goedkoper te realiseren dan de aanslag op een groot doel. Bovendien zorgt een moord als die op Van Gogh voor grote onrust. Gohel vreest voor een âcopy catâ effect: mensen die de aanslag van vorige week gaan kopiëren.

Netwerk sprak met Leo Kwarten, arabist, en Sajjan Gohel. Gohel is verbonden aan de Asia-Pacific Foundation, een dentank die regeringen en organisaties adviseert op het gebied van terrorisme. In de studio is Roger Vleugels, deskundige op het gebied van inlichtingendiensten, te gast.