Gemeente Rotterdam

Nr. 146
8 november 2004

Maatregelen beveiliging stadhuiscomplex

Bij de toegangsdeuren tot het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel en het stadskantoor aan de Rode Zand zijn detectiepoortjes geplaatst. Ook toegang tot de publieke tribune van de Raadszaal is alleen mogelijk via een detectiepoort, waarmee beveiligingsmedewerkers mensen kunnen controleren op gevaarlijke voorwerpen. Verder wordt bezoekers van het stadhuiscomplex vanaf heden gevraagd zich te legitimeren.

Hoewel er geen aanwijzingen van terrorismedreigingen zijn in Rotterdam, is besloten versneld uitvoering te geven aan een aantal maatregelen uit een nieuw, aangescherpt beveiligingsplan voor het stadhuiscomplex. Met deze inhaalslag worden maatregelen van kracht die in de meeste overheidsgebouwen al standaard zijn.

Het beveiligingsplan is eind september door het College vastgesteld. De nieuwe maatregelen uit het plan moeten in de loop van komend jaar volledig zijn uitgevoerd. Op korte termijn wordt een pasjessysteem ingevoerd. Werknemers krijgen een permanente pas. Bezoekers krijgen een eenmalige bezoekerspas. Zij moeten zich daarvoor legitimeren. Bij binnenkomst en verlaten van het gebouw worden zij begeleid door een ambtenaar. Met deze persoonsregistratie is altijd duidelijk wie zich in de gebouwen bevindt.

De komende tijd volgen andere beveiligingsmaatregelen. Zo wordt de centrale beveiligingspost in de loop van 2005 naar de kelder verplaatst, het startpunt van hulpdiensten in geval van calamiteiten. Ook zal de afdeling Beveiliging worden versterkt.

Noot voor de redactie/