Provincie Overijssel

Twaalf vuurwerkbedrijven voldoen niet aan regelgeving

Tijdens de Handhavingweek van afgelopen week bezochten de provinciale inspecteurs 14 vuurwerkinrichtingen. Van deze inrichtingen voldeden er slechts 2 aan de nieuwe regelgeving voor de vuurwerkbedrijven. Kanttekening hierbij is dat de nieuwe regelgeving voor opslag en verkoop van vuurwerk pas sinds februari helder is. Vuurwerkverkopers zijn daarom nog druk doende om alle faciliteiten aan de nieuwe normen te laten voldoen.

Deze bedrijven zullen in december opnieuw worden bezocht, waarna de provincie hoopt en verwacht dat de meeste bedrijven dan wel aan alle richtlijnen voldoen. Gedeputeerde Ranter: "Mocht dit niet het geval zijn, dan zal de provincie bij deze bedrijven handhavend optreden en indien nodig de vuurwerkverkoop verbieden dit jaar. Volgens de gedeputeerde, die verantwoordelijk is voor handhaving, is met deze actie is nogmaals het belang van een goede controle en handhaving van de regelgeving aangetoond.

De provincie voerde in totaal 61 controles uit, in samenwerking met politie, waterschap en gemeente. Bij 20 bedrijven zijn bij elkaar opgeteld 49 overtredingen van de milieuvergunningen geconstateerd. Bij drie bedrijven waren de overtredingen zo ernstig dat er ter plaatse processen verbaal is gemaakt. Voor de overtredingen zullen de bedrijven worden aangeschreven en zal na een vastgestelde termijn opnieuw een controle worden uitgevoerd. In 4 gevallen is een dwangsom aangekondigd omdat het bedrijf in kwestie, ondanks eerdere waarschuwing, nog niet voldeed aan de regels. En bij 4 bedrijven wordt nader onderzoek uitgevoerd.

De inspecteurs controleerden samen met de handhavers van politie, waterschappen, algemene inspectiedienst, milieu-inspectie en douane gericht bij deze Overijsselse bedrijven. Ze richtten zich met name op de verplichte meldingen van de afvoer van gevaarlijk afval en op de controle en bemonstering van afvalwater. Volgens de milieuvergunning die bedrijven hebben, mag het water dat op de riolering geloosd wordt niet boven bepaalde normen vervuild zijn (zo gelden bijvoorbeeld eisen voor het gehalte aan olie, sulfaat, chloor en bezinkbare delen die in het afvalwater mogen zitten). Bij 9 bedrijven zijn monsters van het afvalwater genomen. Na analyse zal moeten blijken of het water dat geloosd wordt, voldoet aan de eisen die hiervoor gelden. De resultaten worden volgende week verwacht.

Transportconctrole: 130 controles

Op woensdag werd rondom de wegen in Raalte een transportcontrole uitgevoerd waarbij ruim 130 voertuigen werden aangehouden en gecontroleerd. Naast twee processen verbaal wegens het ontbreken van bijvoorbeeld rijbewijs of vanwege overbelading, werden er in 4 gevallen transporten met afvalstoffen aangehouden die niet voldeden aan de eisen. Eén van deze transporten betrof een wagen met autowrakken die dusdanig waren gestapeld dat de wrakken gemakkelijk konden schuiven. Deze lading mocht niet verder worden vervoerd.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel