NMBS

Bouw 3de en 4de spoor en opheffing vier overwegen in Beernem

08/11/2004

NMBS bespreekt bezwaarschriften onteigeningen met gemeentebestuur

De NMBS heeft maandag overleg gepleegd met het gemeentebestuur van Beernem over het dossier van het derde en vierde spoor en de afschaffing van vier overwegen op haar grondgebied. Uit het gesprek is gebleken dat de gemeente de NMBS heeft verward met de federale overheidsdienst Spoorvervoerdienst die, zoals wettelijk voorgeschreven, de gemeente opdroeg om een openbaar onderzoek in te stellen. De gemeente heeft de NMBS nooit gevraagd om mee te werken aan een informatievergadering.

Tijdens het constructieve overleg werd het verdere goede verloop van het dossier en de volgende stappen in de procedure geschetst. Na intern onderzoek van de bezwaarschriften heeft de NMBS aan het gemeentebestuur voorgesteld om de onteigeningen in de Spoorwegstraat te beperken. In het MER-rapport (milieueffectenrapport) werd in de Spoorwegstraat een geluidswerende muur voorgesteld. Omdat de NMBS in principe altijd het niet-bindende advies van de MER volgt, was in de eerste plannen vrij veel ruimte voor die geluidswerende wand gereserveerd. Die wand torent 3,5 meter uit boven het maaiveld. Dat is nodig omdat de wand minstens 2,5 meter boven de rails moet uitsteken om het geluid echt in te perken. Afhankelijk van de soort geluidswerende wand moet er minder of meer worden onteigend. De NMBS past nu de detailplans aan en zal die samen met het gemeentebestuur nog voor het eind van het jaar aan de mensen die worden onteigend, toelichten. Kort daarop zal de NMBS de federale overheidsdienst vragen het koninklijk besluit om te kunnen onteigenen, te laten uitvaardigen.
Verwacht wordt dat in de tweede helft van 2005 de onteigeningen kunnen starten.
De werkzaamheden voor de afschaffing van de overwegen en de bouw van het derde en vierde spoor tussen Beernem en Oostkamp beginnen eind 2005. Begin 2008 moeten die werkzaamheden af zijn.