Gemeente Baarn

Onjuiste informatie over Oosterhei leidt tot verwarring

08-11-2004

Vorige week woensdag 3 november heeft de projectgroep Toekomst Nieuwe Oosterhei de voortgang van het project besproken met het bewonerscomité. Met elkaar is afgesproken om zolang er nog geen harde cijfers en concrete voorstellen zijn vanuit de projectgroep, voorzichtig te zijn met informatie die over tafel gaat. Zodra er concretere voorstellen liggen, is het van belang dit in ieder geval eerst met de direct betrokkenen/omwonenden zelf te bespreken. De projectgroep betreurt het dan ook dat na het overleg op woensdag 3 november met het bewonerscomité informatie uitgelekt is naar pers. Informatie die bovendien onjuist is. Dit heeft veel verwarring en onzekerheid veroorzaakt bij bewoners. De projectgroep zal met het bewonerscomité bespreken op welke wijze de communicatie de komende tijd opgepakt zal worden om voortaan onnodige verwarring te voorkomen.

Stand van zaken
Vanaf de zomerperiode is de projectgroep Toekomst Nieuwe Oosterheid bezig met het verder uitwerken van deelprojecten in de wijk. Het gaat om de deelprojecten Vogelbuurt: wonen en 'zorg, Speeltuin, Ericastraat, Winkelcentrum en Stedebouw. De eerste vier deelprojecten gaan over de inrichtingsplannen voor de betreffende deelgebieden. In het laatste deelproject wordt het stedebouwkundig plan voor de wijk opgesteld. Deze deelprojectgroep zorgt tevens voor afstemming van alle plannen. Vanuit de deelprojecten vindt overleg plaats met betrokkenen zoals o.a. de winkeliersvereniging, de speeltuinvereniging, de postduivenvereniging en het bewonerscomité. De bedoeling is om in januari het concept-plan voor de wijk gereed te hebben en dit te presenteren aan de wijk. Vanaf dat moment zal ook een inspraakprocedure van start gaan, waarna besluitvorming kan plaatsvinden in de gemeenteraad en bij de andere partijen die deel uitmaken van de projectgroep

Op dit moment heeft de projectgroep nog geen besluiten genomen over de bevindingen van de vier deelprojecten. Wel heeft de projectgroep het groene licht gegeven voor het stedenbouwkundig plan. Dat er nog geen besluitvorming heeft plaatsgevonden over bijvoorbeeld de uitbreiding van het winkelcentrum of over het aantal te slopen woningen komt, omdat lang nog niet alle gegevens in kaart gebracht zijn. Binnenkort worden bijvoorbeeld de nieuwe uitkomsten verwacht van bouwtechnisch onderzoeken naar woningen in de Vogelbuurt. Op basis van dit onderzoek wordt duidelijk in hoeverre renovatie van de woningen mogelijk is. Ook wordt momenteel bestudeerd wat financieel haalbaar is rond renovatie en sloop/nieuwbouw. Daarnaast zal ook nog in beeld moeten worden gebracht welke aantallen aan zorg gerelateerde woningen nodig zijn voor de toekomst van de wijk. Deze verschillende studies hangen nauw met elkaar samen. Hierdoor is het op dit moment nog niet mogelijk om uitspraken te doen over het woningprogramma van de wijk.

Tijdens de laatste bijeenkomst met het bewonerscomité is o.a. het woningmarktonderzoek besproken dat onlangs uitgekomen is. Ook is gesproken over de demografische ontwikkeling van de Vogelbuurt en de behoefte aan woningen in 2019. Eerste ideeën zijn besproken over de (gewenste) functionaliteit van de woningen, het winkelcentrum, de speeltuin en de Ericastraat en de communicatie over de plannen naar de wijk.