Landelijke oudervereniging De Knoop

Themabijeenkomst over hechtingsstoornis en Geen-Bodem-Syndroom

Landelijke themabijeenkomst Hechtingsproblematiek / -stoornis / Geen-Bodem-Syndroom (GBS)

Jaarlijks organiseert De Knoop een landelijke themabijeenkomst over hechtingsstoornissen / GBS. In het najaar van 2004 vindt de landelijke themabijeenkomst plaats op dinsdagavond, 9 november. Het thema is ditmaal 'Omgaan met een kind met een hechtingsproblematiek/-stoornis: thuis en op de basisschool.



Op deze themabijeenkomst van De Knoop, vereniging voor ouders/verzorgers van kinderen en (jong)-volwassenen met hechtingsstoornis / GBS, dinsdag 9 november in Amersfoort, spreekt orthopedagoog / GZ- psycholoog mevrouw C. Penninga-de Lange, over: 'Omgaan met een kind met een hechtingsproblematiek/-stoornis: thuis en op de basisschool'.

In de lezing zal worden ingegaan op een aantal belangrijke aspecten in het omgaan met een kind met een hechtingsproblematiek/-stoornis, zoals nabijheid en afstand, de mogelijkheid van regels en gezag. Aan de orde komt wat de achtergrond is van veel voorkomende gedragsproblemen bij deze kinderen en worden er handvatten gegeven voor de omgang thuis en op de basisschool.

Hechtingsstoornissen / GBS kunnen hun oorzaak vinden in de eerste drie levensfase van het kind: tijdens de zwangerschap, de geboorte en/of de vroegste fase kunnen er in veel gevallen traumatische ervaringen aan de orde zijn geweest. Het komt ook voor dat er geen duidelijke oorzaken aan te wijzen zijn en moet er rekening mee gehouden worden dat er wellicht genetische en/of erfelijke factoren ten grondslag kunnen liggen aan hechtingsstoornis. De baby geeft zich vanaf het begin niet over aan fysieke contact, dat normaal gesproken zo veilig en fijn zou moeten voelen. Het laat zich niet knuffelen, maar alleen op eigen initiatief! Er zijn ook kinderen die juist in de vroege kinderjaren een naar symbiose neigend gedrag laten zien (fysiek claimend) of uiterst meegaand en passief een schijnhechting vertonen. Met name bij deze groep kinderen kunnen de specifieke gedragsproblemen pas in de (pre-)puberteit aan de oppervlakte komen en kan alsnog een openlijke en volledige afwijzing van de ouder/verzorger plaats vinden. Dit kan ertoe leiden dat er lange tijd geen adequate aandacht is voor de problemen. Die problemen worden vooral onhandelbaar wanneer ook psychiatrische stoornissen een rol spelen of de jongere verstandelijk zwak begaafd is. Jongeren met hechtingsstoornissen/GBS zijn uiterst wantrouwend. Leren of veranderen stuit op veel weerstand. De verhouding met de eigen, pleeg- stief-of adoptie ouders zijn vaak hopeloos verstoord. De ouders totaal opgebrand.

De Knoop is een algemene landelijke vereniging voor ouders/verzorgers van kinderen en (jong-)volwassenen hechtingsstoornissen/Geen-Bodem-Syndroom (GBS).

Kenmerkend voor de Knoop is dat ze zich inzet voor ondersteuning, herkenning en erkenning door middel van informatie, onderling contact en themabijeenkomsten. Doel is naast de ondersteuning van de leden om de problematiek van de hechtingsstoornis onder de aandacht te brengen en te houden bij de hulpverlening, de politiek en de media. Erkenning voor hechtingsstoornissen bij specialisten en in wetenschappelijke kringen is bitter nodig om de theorie en de praktijk van de hulpverlening op een hoger peil te krijgen.

Aanmelden: tot 7 november kunt u zich aanmelden, belangstellenden betalen ¤ 7,50 inclusief koffie/thee.