Socialistische Partij


SP roept op tot verzet tegen Bolkestein's `Gruwelrichtlijn'

16-10-2004 * Vertegenwoordigers van vakbonden en sociale bewegingen hebben op het ESF fel afstand genomen van de Gruwelrichtlijn van Bolkestein. Op 11 november organiseren vakbonden uit de lidstaten daartegen actie voor het Europees Parlement. Op het ESF riep Europarlementariƫr Kartika Liotard iedereen op om daarbij aanwezig te zijn. Zij zal zich inzetten om zoveel mogelijk vertegenwoordigers van kritische organisaties binnen te laten op de `besloten' expertmeeting.

Als Bolkestein's Dienstenrichtlijn er komt, worden de arbeidsvoorwaarden in Europa vergaand uitgekleed. Het omstreden `beginsel van het land van herkomst' leidt ertoe dat bedrijven zich vestigen in die landen waar de lonen en arbeidsvoorwaarden lager zijn. Werknemers van die bedrijven zullen in heel Europa onder slechtere omstandigheden moeten werken. Daarnaast hoeven strengere milieuvoorschriften in het `werkland' niet meer te worden nageleefd.

Ook op 9 november wordt gedemonstreerd tegen het neoliberale Europa. Om 12.00 verzamelen vakbonden zich op het Schouwburgplein in Rotterdam, waar de Europese ministers van Sociale Zaken hun Top afsluiten.