Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente Mededelingen

Begroting 2005 vertoont tekort

Hoogezand, 15 oktober 2004 Persbericht 2004/090

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag de begroting 2005 aangeboden aan de gemeenteraad. Voor het eerst sinds jaren is het niet gelukt om een sluitende begroting voor te leggen. Al in de Voorjaarsnota 2004 (eind juni 2004) is een tekort aangekondigd. De begroting 2005 vertoont een tekort van ? 241.000,-.

Kortingen van het Rijk op de algemene uitkering uit het gemeentefonds en de kosten van de bijstand drukken steeds zwaarder op de gemeentebegroting. Deze twee elementen zijn de voornaamste oorzaak van dit tekort. Deze ? 241.000,- vormt 0,3% van de geraamde kosten in 2005 , in totaal ? 93 miljoen. Dat is een relatief gering tekort. In de aanbiedingsbrief bij de begroting geeft het college aan dat dit tekort, door een iets andere inzet van eenmalige middelen, op eenvoudige wijze opgeheven kan worden.

Voor de periode 2006-2008 verwacht het college, als het beleid niet wijzigt, hogere tekorten. Die variëren tussen ? 6 ton en ? 8 ton. Het college doet bewust nog geen concrete voorstellen om de tekorten op te heffen. Het college wil daarover eerst de mening van de raad vernemen. Wel wijst het college er op dat in de jaren na 2005 nog een deel van eerder afgesproken bezuinigingen nog niet gerealiseerd zijn. Deze bezuinigingstaakstellingen zijn al in de begrotingsresultaten verwerkt. De bezuinigingstaakstelling loopt op tot ? 1,4 miljoen, waarvan al ruim ? 8 ton is ingevuld.

Op de opgestelde begroting zijn veel aspecten van invloed: ramingen als gevolg van eerdere begrotingen, het beleidsprogramma 2003-2006, de voorjaarsnota's 2003 en 2004 en afzonderlijke beleidsnota's. Realisatie van dit beleid is van belang voor het instandhouden van het voorzieningenniveau. Zo is in de begroting bijvoorbeeld al rekening gehouden met de toekomstige huisvesting van het dr. Aletta Jacobscollege, deelname aan de Regiovisie Groningen-Assen-2030, de aanleg van de Klinkertunnel, stadswachten, mantelzorg, het stimuleren van vrijwilligersbeleid, en het handhaven van het achterstanden- en kansenbeleid, ondanks de bezuinigingen van rijkswege. Uit de Regiovisie vloeien mogelijk nog extra kosten voor de gemeente voort. Het gaat dan om projecten als tunnels, stations en verkeersontsluitingen in verband met toekomstige woningbouw. Met de gevolgen hiervan is nog geen rekening gehouden.

In de begroting is uitgegaan van een stijging van de belastingtarieven (o.a. OZB) met 2,5% ten opzichte van 2004. Voor de bepaling van de lokale lastendruk zijn, naast de OZB, de afvalstoffenheffing en de rioolrechten van belang. Voor deze laatste twee geldt als uitgangspunt dat het tarief de kosten van afvalinzameling, respectievelijk de kosten van het op peil houden van het rioleringsstelsel, moet dekken. De afvalstoffenheffing zal met ongeveer 7% stijgen. Het rioolrecht zal met circa 4% stijgen.

Op 9 november a.s. wordt de programmabegroting behandeld door de gemeenteraad (vanaf 13.00 uur). Dan vinden ook de algemene of politieke beschouwingen plaats. De fracties geven dan hun mening over de begroting en over het door het college gevoerde beleid.

sluiten