Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Amsterdam 18 oktober 2004

Amsterdams Filmtheater de Uitkijk bestaat 75 jaar

Op 9 november 2004 bestaat Filmtheater De Uitkijk aan de Amsterdamse Prinsengracht 75 jaar. De Uitkijk behoort daarmee tot een van de oudste filmtheaters in Europa, want nog steeds zijn hier de arthouse-films te zien. Het jubileum wordt gevierd met een speciaal programma in november.

Begin dit jaar zag het er even naar uit dat de viering van dit jubileum vanwege een dreigende sluiting niet door kon gaan. De eigenaar van het pand had namelijk al de huur opgezegd, maar uiteindelijk lukte het toch om tot een nieuwe overeensteming te komen.

De exploitatie van de reguliere voorstellingen is in handen van de Maatschappij voor Cinegrafie. Bovendien is de Stichting Vrienden van De Uitkijk opgericht om met speciale programma's De Uitkijk weer dat eigenzinnige en bijzondere theater van vroeger te laten zijn. De bezielende voorzitter van de stichting is Matthijs van Heijningen.

Om het 75-jarig bestaan te vieren zijn elke dinsdag in november, in samenwerking met het Filmmuseum, voorstellingen in het licht van de geschiedenis van De Uitkijk. Ook zal een boekje verschijnen over de geschiedenis van de Uitkijk, die aansluit op het boekje Uitkijken van Charles Boost uit 1967.

Kortom er wordt hard gewerkt om De Uitkijk zijn belangrijke plaats in de Amsterdamse filmgeschiedenis te laten behouden.

Voor verdere persinformatie over 75 jaar de Uitkijk kunt u contact opnemen met Jan Willem Dingemanse (janwillem@uitkijk.nl) of Krijn Meerburg (krijn@uitkijk.nl), tel: 020 625 2653.

Stichting Vrienden van De Uitkijk, Prinsengracht 452, 1017 KE Amsterdam, tel: 020 625 2653, fax: 020 626 89 78.

--------

Voorlopig programma Stichting Vrienden van de Uitkijk

November 2004: 75 jaar de Uitkijk. Elke dinsdag een voorstelling uit de filmgeschiedenis van de Uitkijk.

9 nov: klassieker Jeanne d'Arc met levende muziek, ism het Filmmuseum

16 nov: klassieker Tirez sur le pianiste van François Truffaut

23 nov: Distant Voices van Terence Davies

30 nov: avant première Stage Beauty van Richard Eyre

Tijdens IDFA 2004 vertoningen van documentaires ism het Shadows Festival

Van 4 nov tot en met 17 nov een tiental voorstellingen in het kader van Ciné Premières (zie www.cinepremieres.nl).

Tweede Amsterdamse Filmnacht op 18 december.