Universiteit van Amsterdam

Zoetwaterdolfijnen in Indonesië met uitsterven bedreigd


Promotie Biologie/Ecologie


dinsdag 9 november 14.00 uur

Daniëlle Kreb deed onderzoek naar de enige zoetwaterdolfijnenpopulatie in Indonesië, de Irrawaddy-dolfijn (Orcaella brevirostris), die leeft in de Mahakam-rivier in Oost-Kalimantan. Van deze soort komen zowel kust- als rivierpopulaties voor. Kreb onderzocht de huidige status, de mate van geïsoleerdheid en de levensvatbaarheid van de rivierpopulatie. Daarnaast vergeleek zij de sociale ecologie en akoestiek van kust- en rivierpopulaties. Rivierdolfijnen blijken socialer dan hun kustsoortgenoten en vertonen meer en gevarieerdere interacties tussen subgroepen; ze spelen meer samen maar vertonen ook vaker agressie. Dit komt door de competitie om favoriete gebieden (waar hoofd- en zijrivieren samenstromen) met een hoog voedselaanbod. De mate van sociaal gedrag bepaalt ook de variatie aan dolfijngeluiden. Specifieke dialecten bestaan tussen subpopulaties in de rivier alsook in de kustpopulatie. Op grond van Krebs onderzoek is de rivierpopulatie - die zich vermoedelijk tijdens het glaciale maximum heeft ontwikkeld - op de lijst gezet van met uitsterven bedreigde diersoorten. De rivierpopulatie bestaat naar schatting uit 55 tot 76 dolfijnen. Elk jaar sterven vijf dolfijnen, waarvan vier als gevolg van verstrikking in netten. Kreb concludeert dat het redden van minimaal twee dolfijnen per jaar de kans op uitsterven van de populatie aanzienlijk verkleint.

Mw. D. Kreb: Facultative river dolphins: Conservation and social ecology of freshwater and coastal Irrawaddy dolphins in Indonesia. Promotor is prof. dr. F.R. Schram.

Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.