LOT


Vrouwenorganisaties staan achter mantelzorgers

Manifestatie Laat de mantelzorger niet barsten!

Bunnik, 29 oktober Op dinsdag 9 november 2004 demonstreren leden van LOT, Vereniging van Mantelzorgers (dit zijn dus de mantelzorgers zelf) samen met leden van vier landelijke vrouwenorganisaties , Passage christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging, NBvP, Vrouwen van Nu, ZijActief Nederland en het Katholiek Vrouwen Gilde Nederland (4VO) op het Plein in Den Haag. Mantelzorgers hebben behoefte om er even tussenuit te gaan en de zorg voor hun chronisch zieke of gehandicapt familielid of vriend tijdelijk aan een ander over te laten. Op het Plein zal daarom symbolisch een camping worden ingericht. Het thema van de manifestatie is Laat de mantelzorger niet barsten! In de praktijk kunnen mantelzorgers de zorg moeilijk overdragen, omdat er te weinig mogelijkheden zijn. Daarom moet het kabinet maatregelen nemen en mantelzorgers niet laten barsten. Een petitie aan het kabinet zal om 12.00 uur door kamerleden worden ondertekend. Het programma start om 11.30 uur en wordt gepresenteerd door Violet Falkenburg.

In ons land zorgen 750.000 mantelzorgers langdurig voor iemand die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is (familieleden, vrienden of bekenden). De meerderheid bestaat uit vrouwen. Speciaal voor deze grote groep stille zorgers is 10 november de Dag van de Mantelzorg. De leden van de vrouwenorganisaties zijn solidair met de mantelzorgers en werken op deze dag mee om op meer dan 250 plaatsen in het land mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Maar één dag is niet voldoende. Mantelzorgers vormen het fundament van de zorg, maar dat fundament vertoont barsten.Veel mantelzorgers zijn overbelast en hebben nauwelijks tijd voor andere dingen, terwijl de druk de komende jaren alleen maar zal toenemen.Denk aan de vergrijzing, de actuele bezuinigingen in de zorg en de eigen bijdragen aan de thuiszorg.

De 4VOs en de LOT, Vereniging van Mantelzorgers, vragen daarom aan het kabinet mantelzorgers niet te laten barsten en meer te ondersteunen. Mantelzorgers willen de zorg tijdelijk kunnen overdragen, en even vrijaf hebben; zij willen terug kunnen vallen op professionele hulp en ondersteuning, zij willen kunnen blijven werken en niet in armoede vervallen. Als er één groep is die de door het kabinet zo gewenste eigen verantwoordelijkheid neemt, dan zijn dat wel de mantelzorgers.