Landstede Open Huis


Les op de bouwplaats

Landstede Beroepsopleidingen in Harderwijk start het pilotproject Lessen op de bouwplaats voor eerste- en tweedejaars studenten Bouwkunde. De bouwplaats is een bouwproject van CWS van 42 woningen in de Harderwijkse wijk Stadsdennen-Oost. Doel van het project is het verkleinen van het cultuurverschil tussen school en praktijk.

Op 9 november is de kick-off van dit project dat tot en met komend voorjaar loopt: Henk Eysinga, wethouder van Onderwijs van de Gemeente Harderwijk, onthult dan op de bouwplaats waar de lessen plaatsvinden, het publicatiebord met het samenwerkingslogo.

Samenwerkingsproject
Bij Lessen op de bouwplaats werkt Landstede Beroepsopleidingen Harderwijk samen met twee andere partijen: de Harderwijkse Woningcorporatie CWS, die bijna een derde van de Harderwijkse inwoners een dak boven het hoofd biedt, en het regionaal bekende bouwbedrijf Bimo Bouw in Ermelo, dat in 2002 de onderscheiding Beste leerbedrijf in regio Oost kreeg.
Gezamenlijk gaan Landstede-docenten en medewerkers van Bimo Bouw en CWS lessen verzorgen op de bouwplaats: een bouwproject van CWS van 42 woningen in de wijk Stadsdennen-Oost.

Voordelen
Tijdens de lessen krijgen de studenten inzicht in het inrichten van de bouwplaats, de constructie, de kwaliteit van de woning en veilig werken. Deze themas zijn op de bouwplaats beter te behandelen dan tijdens een lessituatie in het leslokaal. Daarnaast komen de studenten vroeg in hun studie in contact met de specifieke bouwcultuur. Niet alleen de studenten hebben hier baat bij; ook de bouwbedrijven zien dat als een voordeel van het project. Daarnaast verwachten de bouwbedrijven dat het praktijkproject het aantal uitstromers in de eerste twee studiejaren beperkt omdat de studenten al snel kennismaken met de praktijk.

Vervolg
Het project loopt tot aan de oplevering van de woningen die in april 2005 plaatsvindt. De studenten zijn dan in totaal tachtig keer, in diverse groepjes, op de bouwplaats geweest.
Als het project goed verloopt, krijgt het waarschijnlijk een vervolg.