Gemeente Utrecht

Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|
Persuitnodiging

Utrecht, 3 november 2004

Prijsuitreiking schuldpreventieprojecten Hogeschool van Utrecht

Studenten van de Hogeschool van Utrecht die de beste schuldpreventieprojecten hebben ontwikkeld, krijgen op dinsdag 9 november a.s. prijzen uitgereikt. Vijfentwintig projectgroepen van tweedejaars studenten ontwikkelden een schuldpreventieproject voor verschillende doelgroepen, zoals alleenstaande moeders of VMBO-leerlingen. Dit in het kader van een prijsvraag, die uitgeschreven werd door de Kredietbank van de gemeente Utrecht en de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD). De vijf beste projecten werden geselecteerd. De prijzen worden uitgereikt door Hans Spekman, wethouder van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Door middel van dit project willen de opleiding SJD en de Kredietbank een brug slaan tussen onderwijs en praktijk. De Kredietbank heeft door de prijsvraag de beschikking over originele voorstellenom schulden te voorkomen. Dit is erg belangrijk omdat het aantal mensen met schulden in Nederland en ook in Utrecht enorm toeneemt. De gemeente Utrecht besteedt daarom veel aandacht aan de preventie van schulden.

U bent van harte welkom bij de prijsuitreiking, die op 9 november om 12.30 uur begint en plaatsvindt op de Faculteit FSAO van de Hogeschool van Utrecht.

De vijf geselecteerde projecten

. Voorlichting door Marokkanen aan de eigen gemeenschap, over hoe te voorkomen dat mensen in de schulden raken. Dit vindt plaats in de moskee, het sociale middelpunt van de Marokkaanse gemeenschap. . Een speciaal voor de lessen maatschappijleer ontwikkeld bordspel voor leerlingen van het VMBO, waardoor leerlingen in de les hun financiële situatie bespreekbaar kunnen maken. . Preventievoorlichting voor jonge gezinnen in buurthuizen, ondersteund door de website antischulden.tk en een speciaal informatiepakket. . Een pakket voor alleenstaande moeders bestaande uit de Budgetbuis, het Budgetbord en het Budgetboek. Ontwikkeld om inkomsten en uitgaven eenvoudig weer te geven en gemakkelijk in de gaten te houden. . Een voorlichtingsmiddag voor bewoners van aanleunwoningen van Woon- & Zorgcomplex Tolsteeg te Utrecht.

Eindpresentatie

Voorafgaand aan de prijsuitreiking zijn er presentaties van de vijf projecten. De jury bestaat uit: Hans Spekman (wethouder Sociale zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Utrecht), Pieter Cornelissen (directeur Domein Recht, Hogeschool van Utrecht), Hidde Brink (hoofd Schuldhulpverlening Kredietbank, gemeente Utrecht), Jan Sprong (beleidsondersteunend medewerker Kredietbank, gemeente Utrecht), Renate van Mill (beleidsmedewerker Nibud) en Eric van de Luytgaarden (lector beroepsuitoefening juridische bachelors, Hogeschool van Utrecht).

Programma

12.30 - 13.00 uur Ontvangst met koffie en thee

13.00 - 14.30 uur Presentaties van de vijf beste projecten

14.30 - 15.00 uur Kort resumé presentaties

15.00 - 16.00 uur Prijsuitreiking, vragen pers en borrel