LOT

Persconferentie Laat de mantelzorger niet barsten

Hierbij nodigen wij u uit voor een persconferentie op dinsdag 9 november om 10.30 uur in Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag. De conferentie betreft de actie Laat de mantelzorger niet barsten.

De persconferentie gaat vooraf aan een demonstratie op het Plein in Den Haag van LOT, Vereniging van Mantelzorgers en de vier landelijke vrouwenorganisaties: Passage christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging, NBvP Vrouwen van Nu, ZijActief Nederland, en het Katholiek Vrouwen Gilde Nederland. Deze demonstratie start om 11.30 uur op het Plein in Den Haag. Mantelzorgers willen aandacht van het kabinet voor hun behoefte om er even tussenuit te gaan en om de zorg voor hun chronisch zieke of gehandicapt familielid of vriend tijdelijk aan een ander over te kunnen laten. Symbolisch wordt op het Plein een camping ingericht. Het thema is Laat de mantelzorger niet barsten! Een petitie aan het kabinet zal om 12.00 uur door kamerleden worden ondertekend. Het programma start om 11.30 uur en wordt gepresenteerd door Violet Falkenburg.

Op 10 november Dag van de Mantelzorg plaatsen meer dan 50 bekende en prominente Nederlanders een advertentie in Spits en de Volkskrant met een petitie aan het kabinet. Ondertekenaars van deze advertentie zijn o.a. Jack Spijkerman, Willeke Alberti, Doekle Terpstra, en dr. Els Borst-Eilers. De overige ondertekenaars worden tijdens de persconferentie bekend gemaakt.

Het programma van de conferentie is:
10.00 uur Ontvangst met koffie en thee
10.30 uur Welkom door Violet Falkenburg
10.35 uur De heer G.J. van Otterloo, voorzitter LOT Vereniging van Mantelzorgers
10.40 uur Mevrouw E. Blom-De Groot, voorzitter ZijActief Nederland 10.45 uur Mevrouw Iris van Bennekom, directeur Nederlands Patiënten Consumenten Federatie
10.50 uur Vragen
11.15 uur Einde persconferentie

Locatie: Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag, zaal Wandelganger 1

De persconferentie is interactief. Journalisten kunnen de persconferentie volgen en ook vragen stellen via de website www.anpipc.nl De code voor deze persconferentie is IPC006.

Meer informatie: LOT, Vereniging van Mantelzorgers, Leone Brokx, stafmedewerker communicatie, 030-6592222, Arie Ouwerkerk, directeur,
030 6592222 of 06 26794158. Of namens 4VO, Elien Lammers 0650 900508.

Achtergrondinformatie
In ons land zorgen 750.000 mantelzorgers langdurig voor iemand die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is (familieleden, vrienden of bekenden).De meesten zijn vrouwen. Speciaal voor deze grote groep stille zorgers is 10 november de Dag van de Mantelzorg. De leden van de vrouwenorganisaties zijn solidair met de mantelzorgers. Zij werken op deze dag mee om op meer dan 250 plaatsen in het land mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Maar een dag is niet voldoende. Mantelzorgers vormen het fundament van de zorg, maar het fundament vertoont barsten.Veel mantelzorgers zijn overbelast en hebben nauwelijks tijd voor andere dingen, terwijl de druk de komende jaren alleen maar zal toenemen.Denk aan de vergrijzing, de actuele bezuinigingen in de zorg en de eigen bijdragen aan de thuiszorg.

De vrouwenorganisaties en LOT, Vereniging van Mantelzorgers, vragen daarom aan het kabinet mantelzorgers niet te laten barsten en meer te ondersteunen. Mantelzorgers willen de zorg tijdelijk kunnen overdragen, en even vrijaf hebben; zij willen terug kunnen vallen op professionele hulp en ondersteuning, zij willen kunnen blijven werken en niet in armoede vervallen. Als er één groep is die de door het kabinet zo gewenste eigen verantwoordelijkheid neemt, dan zijn dat wel de mantelzorgers.


04 nov 04 11:22