Gemeente Voorschoten

Persberichten - Gemeente start met ophalen oud papier Uitgebracht op: donderdag 4 november 2004

De gemeente Voorschoten start op 9 november met het inzamelen van oud papier door heel Voorschoten. Wethouder Horlings overhandigt op die dag om 9.00 uur vanuit zijn nieuwe huis de allereerste container met papier aan het Uitvoerend Bedrijf. Elk huishouden in Voorschoten heeft een folder en een brief ontvangen met uitleg over het nieuwe inzamelsysteem voor oud papier.

De gemeente haalt voortaan elke vier weken oud papier op bij de mensen thuis. Dat wil zeggen bij de laagbouw. Voor de hoogbouw wordt het systeem verbeterd in de loop van 2005. Dan gaan alle papier-, glas- en textielbakken in Voorschoten ondergronds. Bovendien wordt het aantal bakken uitgebreid. Het inzamelen van oud papier door scholen en verenigingen kan gewoon blijven doorgaan. Deze ondervinden dus geen nadelige gevolgen van het nieuwe inzamelsysteem.

Hoe inleveren?
Het oud papier kan aangeleverd worden in de grijze container, die ook gebruikt wordt voor restafval. Als mensen liever oud papier verzamelen in een aparte container, kunnen zij een speciale, blauwe minicontainer bestellen bij het Uitvoerend Bedrijf van de gemeente. De minicontainer kost 40,-.

Wanneer inleveren?
De eerste werkdag na het legen van de container met restafval is de dag waarop het papier wordt opgehaald. Als die dag op vrijdag valt, wordt het papier de maandag erop weggehaald. Het spreekt vanzelf dat er op de papierdag geen restafval in de container mag zitten. Het ophaalschema staat tot het eind van dit jaar elke week op de gemeentepagina van Groot Voorschoten en op de website www.voorschoten.nl. Het schema van volgend jaar staat op de afvalkalender, die aan het eind van het jaar bij iedereen in de bus valt.

Waarom zo veel aandacht voor papierscheiding?
In Voorschoten valt er nog veel te verbeteren aan het scheiden van oud papier. Vooral huishoudens gooien nog veel papier bij het restafval. Papierscheiding is belangrijk, omdat het milieuwinst oplevert en kosten bespaart. Voor het milieu is het gunstig vanwege de besparing op energie en grondkosten. Het financiële voordeel zit m in het feit dat de verwerking van papier bij het gewone afval geld kost en het gescheiden aanleveren van oud papier juist geld opbrengt. Dit drukt de kosten van de afvalverwerking en dat is voor iedereen gunstig.


- einde bericht -