Ingezonden persbericht


Persbericht

Leidschendam, 8 november 2004

Nieuwe voedselveiligheidseisen moeten totale agrarische sector borgen

Op 9 en 10 november worden in Amsterdam de internationale EurepGap-eisen voor de veehouderij gepresenteerd (EurepGap Integrated Farm Assurance). Nederlandse supermarkten eisen dat boeren en tuinders overal ter wereld aantoonbaar geborgd werken aan een veilig product. Dit in navolging van de al eerder geĂŻntroduceerde protocollen voor de aardappelen-, groenten- en fruitsector.

"Het recente geval waarbij met dioxine besmette aardappelschillen verwerkt zijn tot veevoer, geeft maar weer eens aan dat meer aandacht noodzakelijk is voor een veilige productiewijze door veehouders en hun veevoederleveranciers", aldus Marc Jansen, Hoofd Consument en Kwaliteit van het CBL.

De nieuwe EurepGap-standaard zorgt dat wereldwijd op dezelfde manier de voedselveiligheid wordt geborgd en heeft ook aandacht voor andere productieomstandigheden zoals dierwelzijn, milieu en arbeidsomstandigheden. Door op deze manier overal dezelfde eisen te stellen dragen de supermarkten met deze harmonisatie van veiligheidsnormen bij aan de roep om een zgn. level playing field. Inmiddels voldoen alle aardappelen, groenten en fruit in de supermarkten in Nederland aan EurepGap.

Het CBL is namens de Nederlandse supermarkten actief betrokken bij het opstellen van de EurepGap-regels. Het is de bedoeling dat bestaande productiecertificaten zoals IKB, Q&S en KKM zich laten benchmarken door EurepGap, waardoor het niet nodig is dat er extra controleurs op pad gaan met extra eisen, wat leidt tot extra kosten. "Wij willen alleen zeker weten dat de huidige productiecertificaten voldoen aan de internationaal afgesproken criteria en dat ze door onafhankelijke certificerende instellingen worden gecontroleerd", aldus Jansen.

Met vriendelijke groet,
Miranda M.G. Boer
Hoofd PR en Voorlichting CBL

070-3376200
06-51502772

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de belangenbehartiger en spreekbuis van de supermarkten in Nederland.