Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

08-11-2004
Regionale controle op verlichting van (brom-) fietsen

Regionale controle op verlichting van (brom-) fietsen. Tijdens de Midden- en West-Brabantse actie 'Opvallend fietsen' controleert de politie in de periode november tot en met januari streng op verlichting van (brom-) fietsen.

In de maanden november, december en januari controleert de politie of fietsers en bromfietsers wel verlichting voeren. De controles vinden plaats in de gemeenten: Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Etten-Leur, Geertruidenberg, Drimmelen, Oosterhout, Werkendam, Woudrichem, Moerdijk, Zundert, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk.

De maand november geldt als waarschuwingsperiode. In samenwerking met de politie zorgen de acht Midden-Brabantse gemeenten en de 12 gemeenten in de GGA-regio Breda in deze periode voor de voorlichting over de actie. Op alle scholen voor voortgezet onderwijs worden posters verspreid met het motto:

Opvallend fietsen: Fietsen zonder licht kost misschien je leven maar als je wordt aangehouden zeker 23,--.

Ook zullen posters worden opgehangen in verenigingsgebouwen, basisscholen, openbare gebouwen én langs de weg. In de huis-aan-huisbladen zal aan de campagne en de resultaten van de verlichtingsacties ruim aandacht worden besteed.

Wat kost het?
De waarschuwingsperiode duurt tot 1 december. Daarna gaat de politie over tot bekeuren. Geen voor- of achterlicht kost fietsers 14,--. Als beide lichten niet werken of ontbreken kost hen dat 23,-. Bromfietsers krijgen een bekeuring van 23,-- als ze zonder verlichting door de bebouwde kom rijden en 34,-- euro als ze zonder verlichting buiten de bebouwde kom rijden. De boetes zijn zodanig hoog dat een reparatie van de verlichting goedkoper was geweest.