Gemeente Almere

Fotograaf Bob Friedländer winnaar Award Almere Promotion

Tijdens het Almere Gala is de eerste Award Almere Promotion (A.A.P.) uitgereikt aan fotograaf Bob Friedländer. Deze markante Almeerder heeft unieke momenten uit de geschiedenis van Almere fotografisch vastgelegd en dankzij zijn fotos regelmatig landelijke aandacht voor Almere getrokken in De Telegraaf. Hij is volgens de jury het prototype van een ambassadeur voor Almere.

In de jaren 60 en 70 was Bob Friedländer één van de meest gevierde sportfotografen in Nederland.

Vanaf 1980 woont hij in Almere. In mei jongstleden vierde hij zijn 40-jarig jubileum als persfotograaf met een bijzondere expositie van een selectie van zijn fotografisch werk. Hij ontving toen een eervolle onderscheiding van de gemeente Almere.

Volgens de jury is Bob Friedländer meer dan een persfotograaf. Met zijn nooit aflatende ijver heeft hij vanaf het moment, dat hij hier is komen wonen de laatste jaren ook samen met zijn vrouw Michelle de geschiedenis van Almere fotografisch vastgelegd.

Vele duizenden fotos, vaak van unieke momenten uit de jonge geschiedenis van de stad, zijn in zijn archief te vinden. En hij heeft ervoor gezorgd, dat de nieuwe stad Almere via publicatie van zijn fotos in het grootste dagblad van Nederland "De Telegraaf" brede aandacht trok.

Naast Bob Friedländer waren rapper Ali B en het evenement Libelle Zomerweek genomineerd voor de nieuwe promotieprijs. De trofee van de Stichting Stadspromotie Almere wordt jaarlijks toegekend aan personen of organisaties die Almere op de kaart hebben gezet en is gemaakt door de Almeerse beeldend kunstenaar Frans van der Ven.

Jury

De jury 2004 stond onder voorzitterschap van Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere. De andere leden waren Cees van Bemmel, voorzitter Vereniging Bedrijfskring Almere,

Tim Beldman, hoofdredacteur dagblad Almere Vandaag, Sylvia Ligthart Schenk, inwoonster van Almere en Lex Kruijver, directeur ReSpons Evenementenmonitor. Bij de vaststelling van de jury is gekeken naar de verschillende invalshoeken en achtergronden die een rol spelen bij een stadspromotieprijs. Jaarlijks wordt na een oproep in de media ook een willekeurige inwoner of inwoonster uit Almere tot jurylid benoemd.