Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2004

Steeds meer vergiftigingen bij kinderen door overdosis multivitaminen 9 november 2004

Het aantal vergiftigingen door geneesmiddelen, planten, drugs, huishoud- en bestrijdingsmiddelen en chemische industriële grondstoffen is de afgelopen jaren toegenomen. Daarnaast is vooral de toename van overdoseringen multivitaminepreparaten bij kinderen opvallend. Dit is een stijging van 25 procent ten opzichte van 2002 (233 in 2003). Ondanks alle waarschuwingen en voorlichtingscampagnes zijn er nog steeds veel kinderen die medicijnen of schoonmaakmiddelen hebben ingenomen. Jaarlijks betreft dit 15.000 kinderen, vooral tussen de een en vier jaar. Dit schrijft het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het RIVM in het rapport Acute vergiftigingen bij mens en dier, jaaroverzicht 2003.

Het vergiftigingeninformatiecentrum van het RIVM schrijft de forse toename van overdoseringen met multivitaminepreparaten bij kinderen onder meer toe aan het aantrekkelijke uiterlijk van deze pillen. Deze zijn soms niet van snoep te onderscheiden. Een recente trend is bovendien om steeds meer niet-eetbare producten te laten lijken op eet- of drinkwaren. Met name kinderen maar ook slechtzienden kunnen ze makkelijk verwarren met echte voedingsmiddelen. Vanuit het oogpunt van preventie van vergiftigingen is dit een zeer ongewenste ontwikkeling.

De vragen die het NVIC van het RIVM vorig jaar binnen kreeg betroffen bijna 44.000 verschillende giftige stoffen, variërend van de eerder genoemde geneesmiddelen tot huishoud- en bestrijdingsmiddelen. Vaak ging het daarbij om personen die verschillende medicijnen in een overdosering hadden ingenomen, of die bij een ongeval in aanraking waren gekomen met een chemische stof. Ook het aantal ongevallen en calamiteiten met chemische stoffen waarbij meerdere personen tegelijk betrokken waren nam met 38 procent toe. Het aantal meldingen over vergiftiging door drugs bij volwassenen is de laatste jaren bijna verdubbeld, van 656 meldingen in 2000 tot 1210 in 2003. De meldingen gingen vooral over de gevolgen van gecombineerd gebruik van verschillende drugs of over de zogenaamde smart products. Daarnaast nam het aantal overdoseringen met prestatieverbeterende en afslankmiddelen waarin efedra zit, toe van 16 in 2000 tot 110 vorig jaar.

Artsen en andere hulpverleners raadplegen het NVIC steeds vaker. In 2003 kwamen er ruim 33.000 vragen binnen over de gevolgen van vergiftigingen, vijf procent meer dan in 2002. Het NVIC is voor artsen en hulpverleners 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor informatie over de effecten en behandeling van acute vergiftigingen.

naar het rapport

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971 Home Agenda Contact