Gemeente Tilburg

2004 092CS

Datum
11 juni 2004

Regenboogpark Tilburg wint Global Award in New York

Het Regenboogpark in Tilburg is uitgeroepen tot winnaar van de ULI Global Award for Excellence program, een prestigieuze internationale prijs voor projectontwikkeling. Op donderdag 4 november kende de jury van het Urban Land Institute (afgekort ULI) in het Hilton Hotel in New York de Global Award toe aan het Regenboogpark. Projectontwikkelaar AM Wonen meldde het Regenboogpark aan bij het ULI (Urban Land Institute). Samen met Pierre Slabbers, directeur van AM Wonen regio Zuid , nam wethouder Els Aarts-Engbers afgelopen donderdag de prijs in ontvangst.

Vanmiddag dinsdag 9 november 2004, tijdens de verlenging van de begrotingsbehandeling, zullen Pierre Slabbers en Els Aarts-Engbers de plaquette aanbieden aan burgemeester Vreeman.

Het Regenboogpark was, samen met nog vijf andere projecten uit Europese steden, genomineerd voor de ULI Global Awards. Deze Awards gelden voor plannen uit de hele wereld. "Ik zie deze prijs als een beloning voor de jarenlange inspanningen die we hebben gedaan om van een moeilijk te ontwikkelen plek een mooie woonomgeving te maken", aldus Els Aarts-Engbers, als wethouder Ruimtelijke Ordening mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het project. Het Regenboogpark is een woonwijk in het centrum van Tilburg met veel groen, waarin 139 woningen gerealiseerd zijn. Het is gerealiseerd op het terrein waar voorheen een textielfabriek stond. Het stedenbouwkundig ontwerp en de architectuur zijn van de Architecten Werkgroep uit Tilburg.

Eerder dit jaar, in juni, kreeg het Regenboogpark reeds de " ULI Europe Award for Excellence program". Een prijs die in Europa voor het eerst werd uitgereikt. Uit de 42 inzendingen werd het Regenboogpark gekozen. Met Tilburg wonnen ook vijf andere Europese projecten een prijs: Bullring en Brindleyplace in Birmingham, Casa de les Punxes (Barcelona), Diagonal Mar (Barcelona) en Promenaden (Leipzig).

Ten behoeve van de toekenning heeft de ULI-jury tijdens een bezoek aan Tilburg, een toelichting gekregen op het plan en de daarbij gehanteerde aanpak en het project ter plekke bekeken. De jury heeft bijzondere waardering voor de intensieve samenwerking tussen de gemeente en AM Wonen, die over een lange tijdsperiode hebben samengewerkt om een sterk vervuild voormalig textielfabrieksterrein om te vormen tot een hoogwaardige en gedifferentieerde woonomgeving. "The completed project exemplifies how government, developers, and end-users can turn a nightmare into a dream," aldus de jury.

ULI (Urban Land Institute) is een in de Verenigde Staten ontstane organisatie, opgericht in 1936. Deze omschrijft zich als "communitybuilders, the people who develop and redevelop neighbourhoods, business districts and communities (.) around the world". De leden zijn leidinggevende personen van organisaties die vanuit diverse disciplines (architectuur, financiën, techniek, belegging, ontwikkeling) betrokken zijn bij de ontwikkeling van ruimtelijke projecten. Sedert 1979 reikt de ULI in de Verenigde Staten prestigieuze prijzen (ULI awards for Excellence) uit voor "oustanding developments projects throughout the world".

Voor de pers: