TASKFORCE JEUGDWERKLOOSHEID

Taskforce Jeugdwerkloosheid slaat grootste slag tot nu toe

Bezorgdheid of voldoende jongeren gevonden kunnen worden

Den Haag, 9 november 2004 - Tijdens de jeugdwerkloosheidactiedag in Den Haag sloeg de Taskforce Jeugdwerkloosheid zijn grootste slag tot nu toe. Voor de regio Den Haag zijn 2.000 concrete jeugdbanen aangemeld. Deze meldingen werden gedaan tijdens de opening van het jongeren bedrijfsverzamelgebouw (BVG) 'Werkbeurs Jongeren' in Den Haag. Met name de overheid bood een groot aantal banen aan. De actiedag in Den Haag vond plaats in het kader van een serie actiedagen die de Taskforce door heel Nederland organiseert in samenwerking met gemeenten, CWI en beroepsonderwijs en die door heel Nederland plaatsvindt.

Zo bood Defensie in totaal ruim 1000 banen aan voor de regio Den Haag (Defensie bestaat uit: Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine, Koninklijke Marechaussee en de Koninklijke Luchtmacht). Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, is tevreden over de banen die de overheid de jongeren nu te bieden heeft. Onlangs nog liet hij zich kritisch uit over de houding van de overheid waar het jeugdbanen aanging. 'Maar', zegt hij, 'ik moet mijn woorden terugnemen. De overheid slaat nu keihard terug en daar ben ik blij mee.'

Ook het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid biedt namens het Rijk 150 jeugdbanen aan voor de regio Den Haag, evenals MKB Nederland die 200 jongeren aan een baan kan helpen. De Boer vraagt zich nog wel af of voldoende jongeren gevonden kunnen worden voor al deze banen. 'Driekwart van de vacatures gaat namelijk om het eerlijke handwerk en jongeren kiezen nu eenmaal niet voor een opleiding die bij deze praktijkberoepen hoort. Daar maak ik mij zorgen over. We moeten er dan ook voor zorgen dat scholen meer aandacht gaan besteden aan voorlichting over deze praktijkberoepen.'

Naast de overheid waren ook diverse bedrijven en kenniscentra uit de regio Den Haag aanwezig die allemaal tientallen jeugdbanen aanboden. Een korte weergave: Technicum (50), Tecline (21), Savantis (45), Kenteq (30), Start Uitzendbureau (60), Dienst Justitiële Inrichtingen (60), Tempo Team (100), de Stichting Haagbouw (55) en het WLTO / Wellantcollege (15).

Kortom, de actiedag in Den Haag is succesvol verlopen. De 2.800 jongeren die in Den Haag als werkloos geregistreerd staan kunnen de komende tijd met diverse werkgevers om de tafel gaan om te kijken of ze elkaar kunnen vinden. Werkbeurs Jongeren, een samenwerkingsverband tussen CWI, UWV, Gemeente Den Haag en Mondriaan Onderwijsgroep, zal hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Werkgevers uit de regio Den Haag kunnen vacatures melden bij de Werkbeurs, telefoon (070) 312 54 24.

Over de Taskforce Jeugdwerkloosheid
De Taskforce Jeugdwerkloosheid is ingesteld door de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Doelstelling van de Taskforce is om in vier jaar tijd 40.000 jeugdbanen te realiseren en een sluitende aanpak voor jongeren: iedere werkloze jongere binnen zes maanden weer terug op school of aan het werk. Om dit te bereiken stimuleert en faciliteert de Taskforce werkgevers, intermediairs, opleiders en gemeenten om optimaal samen te werken. Ook roept de Taskforce werkgevers op hun vacatures gratis te melden bij de CWI-vestiging in de buurt of via de gratis CWI Vacaturelijn 0800 8001.