---

Nieuwsberichten
---

foto: President Karzai was tegenover minister Henk Kamp vol lof over de Nederlandse militaire bijdrage in zijn land (Hennie Keeris)

Kamp bezoekt Nederlandse militairen in Afghanistan

9-11-2004 10:57:00

"Nederland doet als klein land voor Afghanistan veel meer dan de grote landen." Deze waarderende woorden sprak president Hamid Karzai dinsdag (9 november) tot minister Henk Kamp in het presidentieel paleis in Kaboel "Nederland heeft op alle mogelijke manieren mijn land geholpen, steunde de coalitie, maakt nu deel uit van de International Security Assistance Force (ISAF) en vormt een Provincial Reconstruction Team (PRT). Verder is Nederland één van de donorlanden en stelde het F-16s ter beschikking tijdens de verkiezingen", zei Karzai.

"We laten jullie niet zo snel meer gaan", vervolgde de president. Kamp liet echter al weten het verblijf van de Apaches op Kaboel International Airport (KAIA) niet te verlengen. "De Apaches gaan eind maart terug naar Nederland", zei de bewindsman. "Dat geldt trouwens ook voor de Apaches in Irak. Die vertrekken daar medio maart volgend jaar, net als de troepen in Al Moethanna." De minister benadrukte nogmaals dat een verlenging niet aan de orde is.

Kamp arriveerde maandag met de Gulfstream op het Oezbeekse Termez voor een troepen- en politiek bezoek. In Termez runnen de Duitsers een militair doorgangskamp. Troepen die naar Afghanistan worden uitgezonden en uit dit land terugkeren passeren dit kampement. De bewindsman stapte hier over op een Nederlandse C-130 Hercules, uitgerust met zelfbeschermingsmiddelen, voor zijn vlucht naar Kaboel. Hier bezocht hij het 1 (NL) Helodet, bestaande uit circa 125 militairen en 6 Apache gevechtshelikopters.

Wat Afghanistan betreft praat Kamp nog met de regering en de ISAF-leiding over een eventuele Nederlandse militaire bijdrage in de toekomst. "Want", zo meent de minister, "als de NAVO nog vijf jaar in Afghanistan zit moet je niet raar staan te kijken." De Nederlandse PRT is in principe voor een jaar, maar een optie tot verlenging blijft open. Na Kaboel vloog Kamp naar Pol-e-Khomri waar militairen van voornamelijk de Groep Geleide Wapens van de luchtmacht opereren. (Foto: Hennie Keeris) foto: minister Kamp komt aan voor zijn driedaags bezoek aan Afghanistan (Hennie Keeris)

Nieuws Nieuwsberichten