Gemeente Gouda


04.254 samenwerking cameratoezicht groot succes

datum: 8 november 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Karin Westerink
telefoon: 0182 58 83 93

samenwerking cameratoezicht groot succes

In januari 2004 is in Gouda gestart met het project cameratoezicht in het openbaar gebied. Een integraal veiligheidsproject van de gemeente Gouda, de politie Gouwe IJssel, Korps Landelijke Politiediensten (spoorwegpolitie), de NV Nederlandse Spoorwegen en het Openbaar Ministerie. In tien maanden tijd heeft de samenwerking in het project cameratoezicht geleid tot succes op vele fronten. Meer dan honderd aanhoudingen, zon 200 meldingen van incidenten via de hotlijn aan de politie, een aanzienlijke daling van het aantal diefstallen aan of uit autos en fietsendiefstallen. Op het station NS Gouda voelt men zich aanzienlijk veiliger.

Er zijn van januari tot en met oktober 106 aanhoudingen verricht, bijna allemaal heterdaad-aanhoudingen. De meeste aanhoudingen hebben geleid tot het opmaken van een proces-verbaal, waarbij de camerabeelden als aanvullend bewijs werden gebruikt. Opvallend hierbij was de aanhouding van een internationaal opererende pinpas-rover in de stationshal en de aanhouding van een drugsdealer die, nota bene voor het kantoorgebouw van Stadstoezicht, in zijn auto zijn handel aan het voorbereiden was.
In totaal zijn er de eerste zeven maanden zon 200 incidenten gemeld aan de politie via de zogenaamde hotlijn, uiteenlopend van meldingen over loverboys, handel in verdovende middelen, verdachte personen, verhandelen van goederen, inbraken, vernielingen, dronken figuren, ruzie/vechten, verwarde personen, posten op vermiste personen.

ook hulpverlening

Niet alleen zaken die betrekking hadden op strafbare feiten zijn aangepakt, maar ook in de hulpverleningssfeer zijn er diverse assistentieverleningen doorgegeven. Jonge buitenlandse kinderen bepakt en bezakt alleen op het Stationsplein bleken hun ouders in Utrecht kwijt te zijn geraakt. Een oudere vrouw die in de war was hulp geboden, veiligstellen van autosleutels van een NS-reiziger die in de kofferbak van zijn auto waren blijven zitten, zijn daar sprekende voorbeelden van.

Een ander bijkomend aspect is het verhalen van schades aan parkeerapparatuur. Door de cameraopstelling nabij de uit- en inritten van de grote parkeerterreinen zijn er tot nu toe drie daders achterhaald die schade hadden veroorzaakt doordat ze tegen de slagbomen waren gereden. De schade, gemiddeld 3000,00 per geval, kon daardoor worden verhaald.

Op de locaties waar de cameras operationeel zijn is ook een aanzienlijke daling van het aantal diefstallen uit autos en fietsendiefstallen. De invoering van het cameratoezicht heeft niet aantoonbaar geleid tot een verschuiving van autodiefstallen naar andere locaties binnen de gemeente Gouda. Wellicht dankzij het feit dat er nagenoeg tegelijkertijd met de start van het cameratoezicht er door de politie Hollands Midden gestart is met het voertuigcriminaliteitsproject (Two Pac).

Project Two Pac

Kort na de start van het cameratoezicht werd gestart met het project Two Pac. Doelstelling hiervan is enerzijds het terugdringen van het aantal gepleegde vermogensdelicten (diefstallen aan of uit auto's) door middel van het gericht opsporen van daders en deze zo snel als mogelijk met een dossier voor de rechter brengen. Anderzijds is het erop gericht de veelal minderjarige daders in het hulpverleningscircuit te brengen.
In het kader van de aanpak van de zowel minderjarige- als meerderjarige veelplegers heeft dit project tot doel deze veelplegers in beeld te brengen, op te sporen, aan te houden en proces-verbaal tegen hen op te maken.

Sinds de komst van het cameratoezicht wordt er op de parkeerplaatsen waar cameratoezicht is, beduidend minder in autos ingebroken. Two Pac houdt zich bezig, op basis van analyse waar de auto-inbraken plaatsvonden, met de specifieke dadergerichte aanpak met als resultaat dat het aantal auto-inbraken drastisch is verminderd en dat een groot aantal verdachten is aangehouden en voorgeleid bij justitie. Binnenkort wordt het project Two Pac geëvalueerd.

beelden bekijken

Op verzoek van de politie zijn er in verband met diverse opsporingsonderzoeken van strafbare feiten meerdere keren beelden teruggezocht. Die beelden hebben in sommige gevallen een positieve bijdrage geleverd bij de verdere opsporing van dat onderzoek. Dit heeft weer in sommige gevallen geleid tot aanhoudingen van de dader(s) wat vervolgens weer een enorme investeringswinst (tijdwinst) opleverde.

Door het gezamenlijk terugkijken van beelden kon de bewijsvoering veelal direct worden aangetoond omdat de beelden een herkenbaar beeld gaven van de dader(s) en hun eventuele handelingen.

verantwoordelijkheidsgevoel

Het project heeft tevens geleid tot een verhoging van het verantwoordelijkheidsgevoel van anderen. De Goudse Verzekeringen, de ANWB, Vervoersbedrijf Bunnik en diverse andere ondernemers die hun bedrijfsvoering hebben in de gebouwen rond het Stationsplein hebben op het gebied van beheer de aangrenzende private gebieden opgeknapt, beveiligd en beter verlicht. Kapotte hekken en vervuilde plekken en dergelijke behoren nagenoeg tot het verleden.

veiligheidsgevoel

De NS houdt per kwartaal een tevredenheidsonderzoek onder hun reizigers. Op het station NS Gouda is er een stijging van de tevredenheid is te zien. In het eerste kwartaal gaf 88 procent (in 2003 77 procent) van de ondervraagden een cijfer 7 of hoger voor de veiligheid op het station. In het tweede kwartaal was dat 86 procent (in 2003 74 procent). De meting heeft betrekking op de sociale veiligheidsbeleving van de reizigers en wordt zowel overdag als s avonds gemeten. De scores voor de avonden blijven nog wat achter, 32 procent in het eerste kwartaal (in 2003 28 procent) en 35 procent in het tweede kwartaal (30 procent in 2003).

samenwerkingsovereenkomst

In het stationsgebied Gouda zijn veel problemen op het gebied van openbare orde, leefbaarheid en veiligheid. Om dit probleem te kenteren is de gemeente (naast het lopende cameraproject) met zes betrokken partijen om de tafel gaan zitten: de Nederlandse Spoorwegen, het regionaal politiekorps Hollands Midden, de dienst Spoorwegpolitie KLPD, Openbaar Ministerie, Connexxion Openbaar Vervoer en Stichting Alouan. Er zijn afspraken gemaakt waarin is vastgelegd wie voor welk deel verantwoordelijk is en welke inspanningen er van wie verwacht worden. Onontbeerlijk voor het welslagen van de uitvoering van deze samenwerkingsovereenkomst is de gezamenlijke inzet van alle partijen om te komen tot een veilig, schoon en prettig stationsgebied.

Doelstellingen

Het cameratoezicht en de samenwerking met de genoemde partijen heeft als doel het voorkomen en terugdringen van criminaliteit, overlast en vandalisme; het bieden van ondersteuning aan de politie bij het opsporen van strafbare feiten; het bieden van ondersteuning aan het Openbaar Ministerie bij de vervolging van daders van strafbare feiten; het verhogen van het gevoel van veiligheid bij de bewoners, bezoekers/gebruikers van openbare en private gebieden.

Na tien maanden zijn er op alle doelstellingen positieve resultaten geboekt. De deze week gestarte enquête onder bezoekers van het Stationsplein en de grote parkeerterreinen en de omwonenden moet in aanvulling op de NS-meting aantonen of het gevoel van veiligheid ook structureel verbeterd is.