Gemeente Gouda


04.258 effectmeting cameratoezicht

datum 4: november 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Karin Westerink
telefoon: 0182-58 83 49

effectmeting cameratoezicht

Vanaf vrijdag 4 november wordt op diverse locaties in de stad geënquêteerd om een beeld te krijgen van het veiligheidsgevoel van bezoekers van deze locaties. Dit gebeurt in het kader van het meten van het effect van het cameratoezicht, dat in januari is gestart op het stationsplein en een aantal parkeerterreinen.

Om te bepalen of het cameratoezicht effect heeft, heeft de gemeente voorafgaand aan de proef een nulmeting verricht. Nu na één jaar laat de gemeente een vervolgmeting uitvoeren.

Verwacht wordt dat de bezoekers en bewoners zich veiliger of meer op hun gemak zijn gaan voelen en dat het aantal incidenten en de overlast is afgenomen. Door middel van de vervolgmeting kan worden nagegaan of de verwachting is waargemaakt.

Vanaf vrijdag 4 november wordt op het Stationsplein geënquêteerd. Dezelfde enquête wordt gehouden op de parkeerterreinen Klein Amerika, Potterspoort, Schouwburgplein/Achter de Schouwburg en Vossenburchkade. Daarnaast worden bij het station ook omwonenden en personen die daar werken geënquêteerd: 30 huishoudens aan de Crabethstraat, 20 huishoudens aan de Vredebest, 10 winkeliers, de ontvangstbalies van de
3 kantoorgebouwen en enkele buschauffeurs van het aanpalende busstation. In totaal gaat het om 65-70 respondenten.

Onder de bezoekers worden eerst op aselecte wijze telefoonnummers verzameld, waarna ze telefonisch door de werver worden geënquêteerd. Ter plekke afnemen is gezien het jaargetijde (najaar) en het feit dat velen bij stations en parkeerterreinen haast hebben geen goede optie.

Bij de omwonenden en werkenden worden vragenlijsten uitgezet en opgehaald door toezichthouders, nadat zij hiervoor een instructie hebben gehad.

vertrouwelijk

De evaluatie richt zich in principe op de bezoekers, hetgeen betekent dat bij drie van de vier parkeerterreinen 250 parkeerders worden geënquêteerd (150 op parkeerterrein Klein Amerika en 100 op de parkeerterreinen Schouwburgplein en Vosseburchkade tezamen). In en rond het station worden 150 voorbijgangers geënquêteerd. Verder nog de hierboven genoemde 65-70 respondenten in de stationsomgeving. Opgeteld maakt dit 470 te enquêteren bezoekers.

De gegevens uit de enquête zullen strikt vertrouwelijk en geheel anoniem worden behandeld. Ze worden uitsluitend voor dit onderzoek gebruikt. De resultaten zullen niet herleidbaar zijn tot individuele personen. Na afloop van het onderzoek wordt de vragenlijst vernietigd.

veiligheidsbeleving

Bezoekers wordt in ieder geval gevraagd naar herkomst en de reden van hun komst: forens, toerist of inwoner Gouda. Naast vragen over slachtofferschap van criminaliteit (autokraak, vernielingen aan auto en geweldsdelicten) worden tevens vragen gesteld over de veiligheidsbeleving en overlastsituaties. Aan de personen die gebruik maken van de parkeerterreinen worden daarnaast vragen gesteld over de frequentie en de reden van het gebruik.

Verder worden gegevens van politie, spoorwegpolitie en NS verzameld en geanalyseerd. Tevens worden gemeenteambtenaren, politiebeambten, toezichthouders, justitiemedewerkers en NS-(beveiligings)medewerkers geïnterviewd om hun ervaringen te inventariseren.

Voor het verkrijgen van een beeld over mogelijke verplaatsingseffecten zullen politiecijfers worden gebruikt.

In februari 2005 is de analyse en rapportage naar aanleiding van de vervolgmeting gereed.