Koninklijk Horeca Nederland

Franssen ontvangt de Horeca Jaarprijs 2004

Persbericht 9 november 2004
Jan Franssen ontvangt de Horeca Jaarprijs 2004
WOERDEN/ LEEUWARDEN, 9 november 2004 -- Koninklijk Horeca Nederland heeft vandaag haar Jaarprijs 2004 toegekend aan Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland. Tijdens het jaarcongres van Koninklijk Horeca Nederland heeft voorzitter Hajé de Jager de prijs uitgereikt.

De Jaarprijs Koninklijk Horeca Nederland wordt overhandigd aan personen of instellingen die een verdienstelijke bijdrage leveren aan het imago van de Nederlandse horeca. Dit jaar gaat de Jaarprijs naar Jan Franssen, omdat hij zich al jarenlang vanuit zijn publieke functies inzet voor de Nederlandse horeca. Toen de huidige Commissaris van de Koningin nog Kamerlid was, zette hij zich al in voor de ontwikkeling van het beroepsonderwijs en dan met name het leerlingstelsel. Hij was van 1992 tot 1999 juryvoorzitter van de verkiezing Meest Markante Horecaondernemer. Vanwege zijn verdiensten en zijn achtergrondkennis over de branche is Jan Franssen vorig jaar toegetreden tot het adviesorgaan van Koninklijk Horeca Nederland, de Vrienden van de Horeca.

Bij de Jaarprijs hoort een bronzen plastiek van Jan Ipenburg en een geldbedrag van 0,50 per lid van Koninklijk Horeca Nederland. Dit geldbedrag wordt door de winnaar doorgegeven aan een charitatieve instelling. Omdat Koninklijk Horeca Nederland 20.000 leden telt, bedraagt het aan deze prijs verbonden geldbedrag 10.000,-. Jan Franssen schenkt dit bedrag aan Right To Play. Arnold Vanderlyde, ambassadeur van Right To Play, nam tijdens het Jaarcongres van Koninklijk Horeca Nederland in Leeuwarden een cheque in ontvangst.

Right To Play is een humanitaire organisatie - opgericht door viervoudig Olympisch gouden medaillewinnaar Johann Olav Koss - gedragen door vrijwilligers en topsporters. De organisatie brengt sport- en spelprogrammas naar kinderen in achtergestelde gebieden. Waarom? Omdat met sport en spel een essentiële bijdrage geleverd kan worden aan de emotionele en sociale ontwikkeling van deze kinderen. Naast de vele fysieke voordelen, bieden sport en spel nog andere positieve effecten: ze zorgen voor veerkrach en voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid doordat het kind participeert aan een regelmatige activiteit. Sport en spel dienen ook als instrumenten om belangrijke waarden en normen als zelfvertrouwen, teamwork, communicatie, het gevoel erbij te horen, discipline, respect en fair play aan te leren. Ieder kind heeft het recht om te spelen.

Winnaars in voorgaande jaren zijn Freddy Heineken (1994), Pieter Bouw, directeur van de KLM (1995), Mevrouw Van Dok-van Weele, Staatssecretaris van Economische Zaken (1996), de heer Rinnooy Kan, voorzitter VNO (1997), J. Kamminga, voorzitter MKB Nederland(1998), Thomas Lepeltak van het Stan Huygens Journaal (1999), Cas Spijkers (2000), Dick Wildeman (2001), Familie Helder van Parkheuvel (2002), Joop Braakhekke (2003).

---