LENSINK VAN BERKEL COMM.


Introductie eerste Balkan beleggingsfonds in Nederland

SNS Fundcoach lanceert East Capital Balkan Fund

Capelle aan den IJssel, 9 november 2004 SNS Fundcoach introduceert vanaf woensdag 10 november 2004 het eerste Balkan beleggingsfonds in Nederland. Dit fonds, het East Capital Balkan Fund, belegt onder meer in landen als Kroatië, Roemenië, Bulgarije, Slovenië en Turkije. Het fonds biedt beleggers interessante rendementskansen in Oost-Europese ondernemingen.

Het East Capital Balkan Fund is per 1 oktober 2004 gestart en behaalde in oktober een rendement van 7,2% gemeten in Euro. Het fonds belegt hoofdzakelijk in aandelen van ondernemingen die gevestigd zijn in Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Servië, Slovenië, Griekenland en ook voor een deel in Turkije. Het is de doelstelling van East Capital om al in een vroeg stadium deze markten te betreden om zodoende tegen lage waarderingen aandelen te kopen in snelgroeiende sectoren. De landen in de Balkanregio dichten in toenemende mate het gat met de andere Oost-Europese landen waar de economische groei ook hoog is. Daarnaast treden Bulgarije en Roemenië naar alle waarschijnlijkheid in 2007 tot de EU toe. Kroatië is hierover in onderhandeling. Met het oog op de hoge groei, toenemende investeringen en afnemende risicos in deze regio, verwacht East Capital dat de lokale aandelenmarkten zich positief zullen ontwikkelen. East Capital ziet met name groeimogelijkheden in de constructiesector, de financiële dienstverlening en de toeristische sector.

East Capital behoort tot de grootste en meest ervaren beleggingsspecialisten in de regio Oost-Europa. In 1998 richtten zij het East Capital Baltic Fund op, het eerste beleggingsfonds ter wereld dat belegt in de ondernemingen uit de Baltische staten. Het fonds behaalde over de afgelopen 5 jaar een totaalrendement van ruim 362% (peildatum: 9 november 2004). Het eveneens in 1998 gelanceerde East Capital Russian Fund behaalde over de afgelopen 5 jaar een totaalrendement van 874% (peildatum: 9 november 2004). De voormalige premier van Zweden, Carl Bildt, is een van de leden van het investment comité van East Capital.

De beleggingsfondsen van East Capital zijn in Nederland exclusief verkrijgbaar via snsfundcoach.nl

Over East Capital
Het Zweedse East Capital is een leidende en onafhankelijke vermogensbeheerder gespecialiseerd in Oost-Europa en in het bijzonder in de Baltische staten, Rusland en nu ook de Balkan. East Capital beheert ruim 600 miljoen euro. De beleggingsstrategie van East Capital is gebaseerd op diepgaande kennis van de markten en frequente bedrijfsbezoeken door de fondsmanagers en analisten van East Capital. East Capital is opgericht in 1997 door een groep van professionele beleggers die jarenlange ervaring hebben opgedaan in zowel financiële markten als in het bedrijfsleven in Oost-Europa.

Over SNS Fundcoach
SNS Fundcoach heeft een zelfstandige positie binnen SNS Bank en verschaft op objectieve wijze inzicht in een ruim aanbod van beleggingsfondsen. Beleggers kunnen via snsfundcoach.nl online beleggen in fondsen van verschillende fondsaanbieders zoals Credit Suisse, DWS, Fidelity, Franklin Templeton, Merrill Lynch, Pictet en vele anderen. Beleggers kunnen zelf fondsen selecteren, vergelijken en kopen via één rekening.

Noot voor redactie,