Ingezonden persbericht


PERSBERICHT d.d. 9 november 2005
765 leerlingen gaan uilenballen pluizen bij Ecodrome Zwolle

Tussen 9 en 18 november gaan 765 basisschoolleerlingen uit de regio Zwolle uilenballen uitpluizen bij Ecodrome Zwolle. Deze workshops vinden plaats in samenwerking met de Vereniging voor Zoogdierkunde en Zoogdierbescherming. De leerlingen krijgen een unieke en leerzame beleving. Uilen verslinden hun prooi met huid en haar. De haren en botjes zijn onverteerbaar en worden uitgespuugd in de vorm van braakballen. De leerlingen pluizen zelf de gedroogde braakballen uit om te achterhalen wat de uil gegeten heeft. Bij de inleiding wordt ook stil gestaan bij de bouw en de leefwijze van uilen. Ogen, oren en verenkleed van de uil zijn helemaal aangepast om zo goed in het donker te kunnen jagen. Ook komen de leerlingen iets te weten over de prooien van de uil.

Vijf soorten uilen
In Nederland komen vijf soorten uilen voor waaronder de kerkuil en de ransuil. Ze jagen voornamelijk in de schemering en nacht. Alle soorten eten muizen, al eet een ransuil weer geen spitsmuizen. Daarnaast bestaat het maaltje per soort nog uit vogels, kikkers of kleine knaagdieren. Braakballen ontstaan doordat moeilijk verteerbare delen niet verwerkt worden door het maagsap van de uilen. Andere roofvogelsoorten hebben sterkere maagsappen die daar wel in slagen. Door de braakballen te analyseren kun je zien welke dieren in het zelfde leefgebied voorkomen. In een braakbal zijn voornamelijk de resten van muizen goed te vinden. De verschillende muizensoorten zijn goed te herkennen aan hun kiezen. Er zijn muizen die alleen planten eten zoals veld- en woelmuizen, deze muizen hebben platte kiezen. Spitsmuizen eten alleen vlees en hebben dus scherpe en spitse tanden en kiezen.

Een spannend avontuur
In Ecodrome Zwolle valt op avontuurlijke wijze enorm veel te ontdekken over de natuur van oeroude tijden tot nu toe. Bezoekers kunnen er diverse spannende dieren ontmoeten zoals spinnen, roofvogels en piranha's. In Rio Negro duikt men de jungle in. Hier houden allerlei dieren zich schuil tussen de bladeren. Denk aan toekans en papegaaien, maar ook schildpadden en gifkikkers zijn hier in levende lijve te bewonderen. Voor echte ontdekkingsreizigers zijn er allerlei spannende activiteiten. Zo kunnen kinderen echte mammoetbotten opgraven.

Voor meer informatie over Ecodrome Zwolle kan men bellen met: 038-4237030 of een kijkje nemen op .

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht