Socialistische Partij


---

dinsdag 9 november 2004

Manifest tegen de Haven- en Dienstenrichtlijn

Op het moment dat wij onze Europese studiedagen houden, is tegenover ons in De Doelen de Europese conferentie "A social Europe, let's deliver" bezig, onder leiding van minister de Geus. Omdat we zo'n gelegenheid om te protesteren tegen het Europese afbraakbeleid niet aan ons voorbij willen laten gaan, is samen met de vakbonden een manifest tegen de haven -en dienstenrichtlijn opgesteld. Dit manifest zal door Kartika Liotard, Erik Meijer en Francis Wurtz (voorzitter Europese Verenigd Links fractie) namens de aanwezige europarlementariers samen met vertegenwoordigers van de vakbonden worden aangeboden aan de Geus.

Lees het gehele manifest hieronder:

Manifest tegen de Haven- en Dienstenrichtlijn
Rotterdam, 9 november 2004

Het Kabinet en de Europese Commissie: twee handen op één buik De Geus verziekt. Nederland is misselijk en de regering maakt het er niet beter op. De arbeidsverhoudingen zijn verziekt en tienduizenden ouderen dreigen hun fatsoenlijke oude dag kwijt te raken. De meest rechtse regering van na de oorlog schaadt de samenleving door een ongekende snoeidrift. Minister de Geus van Sociale Zaken speelt hierin een belangrijke rol. Hij vergadert vandaag met Europese ministers in Rotterdam omdat Nederland voorzitter van de Europese Unie is. Blijkbaar wordt de Geus nu ook zetbaas om zijn afbraakagenda naar de rest van Europa te exporteren...
De Palacio verziekt. De nieuwe Havenrichtlijn van Eurocommissaris De Palacio stelt havenwerk open voor niet opgeleide en dus lager betaalde havenwerkers. Havenwerkers uit heel Europa lopen hier onder het motto ´Havenwerk voor havenwerkers´ opnieuw tegen te hoop. Zij vrezen cowboytoestanden in de Rotterdamse, Amsterdamse, Antwerpse, Duitse havens en andere europese havens. De bonden roepen de Geus op zich sterk te maken voor de erkenning van ILO verdrag 137. En om te beginnen dient de Geus in eigen land, na terechtwijzing van de rechter vanwege het schenden van hetzelfde ILO Verdrag 137, er zorg voor te dragen dat het ILO verdrag wordt uitgevoerd. Desnoods gaat FNV Bondgenoten de registratie doen.
Bolkestein verziekt. Wordt Nederland aanvoerder van de economische vrijhandelszone Europa? Als het aan Eurocommissaris Frits Bolkestein ligt wel. Daartoe bedacht hij zijn laatste neoliberale kunststukje: de Dienstenrichtlijn. Vakbonden noemen dit al de ´Gruwelrichtlijn´. Deze richtlijn leidt tot ontwrichting van de arbeidsmarkt, afbraak van werknemersrechten, het verder privatiseren van overheidsdiensten en de onderwerping van de sociale zekerheid en het milieu aan de vrije markt. Tevens zal dit de regionale economie verwoesten vanwege het onttrekken van werkgelegenheid en inkomstenbesteding. Wij roepen de Geus op om er zorg voor te dragen dat het Land van Oorsprongprincipe niet wordt ingevoerd. Indien dit Principe er komt, behoren Nationale CAOs, Sector CAOs en de Algemeen Verbindend Verklaring tot het verleden. Concurreren in eigen land tegen lagere sociale standaarden van andere landen is onaanvaardbaar en een uitspatting van de marktfundamentalisten.
Steeds meer mensen uit bedrijven en organisaties komen in verzet tegen het afbraakbeleid van het kabinet Balkenende en zijn Europese bondgenoten. Vandaag in Rotterdam roepen we De Geus op om Nederland béter te maken in plaats van te verzieken. Op donderdag 25 november laten duizenden demonstranten zich horen in Brussel, waar het besluit over de Gruwelrichtlijn van Bolkestein wordt genomen. Deze maatregelen worden een race naar het afvoerputje. Het land met de minst sociale wetten, zal die race winnen. Maar dat is niet de bedoeling! Wij pleiten voor een sociaal Europa, in plaats van een Europa als een grote supermarkt, waarbij werknemers als broodjes over de toonbank gaan. Een werknemer is geen handelswaar Maak Nederland beter, ook in Europa
Ondertekenaars:
FNV Bondgenoten
Erik Meijer, lid Europees Parlement SP
Kartika Liotard, lid Europees Parlement SP
Francis Wurtz, lid Europees Parlement, Voorzitter Europees Verenigd