Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Directie Voorlichting en Communicatie

Korte toespraak van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Clémence Ross ­ Van Dorp, ter gelegenheid van het uitreiken van het Unicef-certificaat borstvoeding.
Ruurlo, 8 november 2004
Wijzigingen voorbehouden. Alleen de uitgesproken tekst geldt!

Dames en heren,

Er zijn tientallen redenen om borstvoeding te prefereren boven kunstmatige voeding. En daarmee zit ik aan de lage kant. De Amerikaanse Leslie Burby weet zelfs 101 redenen. Ze heeft ze allemaal opgeschreven en voorzien van een duidelijke onderzoeks- en literatuurverwijzing.

De redenen variëren van: borstvoeding is gratis, tot: borstvoeding is altijd vers en op de juiste temperatuur . En van: borstvoeding kan helpen vetzucht in de jeugdjaren te voorkomen, tot: moedermelk verkleint de kans op astma.

Ik wil hier maar mee zeggen dat het hartstikke goed is dat jullie een intensief scholingstraject hebben gevolgd om zo moeders te helpen met het geven van borstvoeding. Jullie leveren daardoor een belangrijke bijdrage aan de volksgezondheid.
Dat is een felicitatie waard.

En niet alleen jullie weten nu alles over het belang van borstvoeding en hoe je vrouwen daarbij van hulp kunt zijn, ook jullie collega's in de jeugdgezondheidszorg zijn zich op dit terrein aan het bijscholen. Zij ontvangen vandaag nog geen Unicef certificaat, maar dat staat er ongetwijfeld op korte termijn ook aan te komen. Daarvoor wil ik ze nu ook al vast feliciteren.

In Nederland krijgt momenteel één op de drie baby's en hun moeders kraamzorg van een instelling die van de Stichting Zorg voor Borstvoeding het WHO-Unicef certificaat heeft ontvangen. En ik twijfel er niet aan dat dat aantal over een paar jaar fors is toegenomen. Ik ben er van overtuigd dat op den duur alle kraamzorginstelling over het certificaat moeten beschikken, omdat anders de zorgverzekeraars ­ vanuit kwaliteitsoogpunt - geen zaken meer met ze zullen doen. Toespraak Parnassusplein 5 Doorkiesnummer Hebt u 's avonds of in het weekend dringend een Postbus 20350 (070) 340 60 00 voorlichter nodig, belt u dan met het ministerie, 2500 EJ DEN HAAG Fax (070) 340.62.92 telefoon (070) 340 79 11. Daar regelt men dat u Telefoon (070) 340 79 11 wordt teruggebeld.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2 -

Ik vind dat een goede ontwikkeling. Want op dit moment is het aantal Nederlandse kinderen dat zes maanden borstvoeding krijgt, te laag. Het is maar 18 procent.
Dat betekent dat 82 procent van de baby's geen of minder dan een half jaar borstvoeding krijgt. Dat is vreselijk jammer, want kinderen profiteren pas goed van alle voordelen van moedermelk als ze minstens zes maanden borstvoeding hebben gehad.

Borstvoeding is daarom een speerpunt in mijn beleid en dat moet er toe leiden dat in 2008 22 procent van de baby's een half jaar lang borstvoeding krijgt. Ook dat vind ik nog niet voldoende, maar het is een stevige stap in de goede richting.

Om meer moeders te overtuigen van de grote voordelen van borstvoeding, zijn kraamhulpen, verloskundigen en werkers in de jeugdgezondheidszorg onmisbaar. Maar er is nog meer stimulans en ondersteuning nodig om moeders zes maanden borstvoeding te laten geven.

Verreweg de meeste baby's in ons land krijgen niet meer dan drie tot vier maanden borstvoeding. Die grens ligt bij drie maanden omdat dan het zwangerschapsverlof ophoudt en veel vrouwen weer gaan werken. In overleg met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ben ik aan het onderzoeken hoe we die tendens kunnen keren. Hoe we vrouwen kunnen stimuleren door te gaan met borstvoeding, ook als ze weer werken. De verplichting voor werkgevers om een ruimte aan te wijzen waar vrouwen op hun gemak kunnen kolven is er daar één van.

Een ander aandachtspunt is babyvoedsel. Momenteel is het producenten verboden reclame te maken voor volledige zuigelingenvoeding, dat is voeding voor baby's van vier tot zes maanden. Helaas houdt niet iedereen zich hier aan. Daarom heb ik enige tijd geleden de boetes bij overtreding van het reclameverbod verdubbeld.

Ook in de Europese Unie is aandacht voor babyvoedsel. In Brussel vindt een discussie plaats over de etikettering van het voedsel. Onder meer wordt voorgesteld om op het etiket voor opvolgmelk te vermelden dat het geschikt is voor kinderen vanaf zes maanden. Nu staat er vanaf vier maanden op het etiket. Toespraak Ik zou een dergelijk besluit toejuichen. Het zal moeders stimuleren hun kind langer de borst te geven.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 3 -

Tot slot wil ik nog iets zeggen over het kraamzorg-indicatieprotocol van zorgverzekeraars.
Aan de hand van dit protocol wordt naar verwachting in de toekomst vastgesteld hoeveel uren kraamzorg iemand krijgt. Niet iedereen krijgt hetzelfde aantal zorguren toegewezen. Hoeveel iemand krijgt is afhankelijk van verschillende factoren. Een grote verzekeraar werkt al volgens deze methode.

Ik weet dat er mensen zijn die denken dat, als er minder uren voor kraamzorg worden toegewezen, er te weinig tijd overblijft om jonge moeders te helpen en te ondersteunen bij borstvoeding. Ik deel deze zorg niet. Het indicatieprotocol is daar niet voor bedoeld. Integendeel; het protocol besteedt veel aandacht aan ondersteuning bij borstvoeding. Wél wil het protocol sommige oneigenlijke taken van de kraamverzorger tegen gaan. Daarbij moet u vooral denken aan huishoudelijke klusjes die niet tot de prioriteiten van de kraamverzorger horen. Als die taken vervallen is er juist meer tijd voor ondersteuning bij borstvoeding. Dames en heren, mij is gevraagd het Unicef certificaat te overhandigen. Ik wil dat nu graag doen...

Toespraak


---- --