Gemeente Amsterdam

Fiets voor verbondenheid
9 november 2004 - SNMOA
De Nederlands-Marokkaanse gemeenschap heeft direct na de gruwelijke moord middels allerlei initiatieven haar afschuw en verontwaardiging uitgesproken. De SNMOA willen middels een symbolische fietstocht van het westelijk naar het oostelijk deel van de stad de verbondheid tussen de diverse bewoners van de stad uitdragen.

Dinsdag 9 november
Startpunt: Mercatorplein (Amsterdam West)
Eindpunt: Oosterpark (Amsterdam Oost)
Aanvang: 11:00 uur
Sluiting: 15:00 uur

Verbondenheid met waarden als saamhorigheid

In onze multiculturele stad is met afschuw gereageerd op de gebeurtenis van 2 november en de gevolgen binnen de samenleving. De Nederlands-Marokkaanse gemeenschap heeft direct na de gruwelijke moord middels allerlei initiatieven haar afschuw en verontwaardiging uitgesproken. Moord is niet te rechtvaardigen. Een ieder mag zich uiten en zijn geloof beleven naar eigen inzicht, waarbij respect en fatsoensnormen dienen te gelden. Als burgers van deze stad en dit land willen we onze verbondenheid met waarden als saamhorigheid en de tolerantie duidelijk manifesteren.

Deze waarden werden tot 2 november als vanzelfsprekend ervaren en beleefd. Na de moord op Theo van Gogh zijn deze waarden heftig onder druk komen te staan en blijken voor vele een leeg hulsel. Om hiervoor een duidelijk en helder signaal vanuit de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam uit te zenden, hebben Nederlands-Marokkaanse organisaties en personen vanuit alle geledingen in de stad Amsterdam: maatschappelijke, religieuze en politieke velden, zich verenigd in een verband van Samenwerkende Nederlands-Marokkaanse Organisaties Amsterdam (SNMOA).

Symbolische fietstocht van west naar oost

De SNMOA willen middels een symbolische fietstocht van het westelijk naar het oostelijk deel van de stad de verbondheid tussen de diverse bewoners van de stad uitdragen, waarbij tolerantie en saamhorigheid voor allen geldt. De fietsroute zal door een groep van 100 Nederlands-Marokkaanse jongeren om 11:00 uur vanaf het Mercatorplein starten en langs een aantal moskeeën leiden. Bij de moskeeën zal op een symbolische wijze onze boodschap worden ondersteund.

Programma

De fietstocht eindigt in het Oosterpark. Hier zal een afsluitende manifestatie worden gehouden, sprekers en optredens o.a. van: Job Cohen, Mohamed Rabbae, Lange Frans & Baas B., Haci Karacaer, Imam Marzouk Oulad Abdellah, dichter Tarik Fadili. De manifestatie vindt plaats vanaf 13:00 uur in het Oosterpark in Amsterdam-Oost. Het podiumprogramma begint om 14:00 uur en eindigt uiterlijk om 15:00 uur.

© Gemeente Amsterdam