Intel introduceert nieuwe Itanium 2 platforms

Nieuw platform voor grootzakelijke toepassingen en ruimtevaart

Kontich, 9 november 2004 - Intel® breidt zijn lijn van Itanium® 2 processors uit met nieuwe multi-, dual- en low voltage-processors. Deze nieuwe processors passen in Intels doelstelling om met een standaard computerplatform marktaandeel te winnen van de $20 miljard RISC-markt(1).

Meer dan 70 OEMs hebben nu op Itanium gebaseerde systemen beschikbaar. Het platform ondersteunt de vijf meest gebruikte besturingssystemen en een uitgebreide selectie aan software-applicaties, waarmee de flexibiliteit en de keuzemogelijkheden van op Itanium gebaseerde oplossingen verder wordt vergroot.

Het Itanium 2 platform biedt tal van voordelen voor een grote verscheidenheid aan high-end toepassingen, zoals transactieverwerking, data warehousing, business intelligence (BI), enterprise resource planning (ERP) en high-performance computing. Het platform is complementair aan Intel® Xeon(tm) processors met Intel Extended Memory 64 Technology (Intel EMT64), die gericht zijn op meer generieke zakelijke toepassingen, zoals web-, workgroup-, file- en printtoepassingen, infrastructuurapplicaties en bedrijfstoepassingen. Hiermee biedt Intel organisaties een complete end-to-end 64-bit oplossing.

"De RISC-markt is rijp voor Intels marktbenadering - gekenmerkt door uitstekende prestaties en een ruime keuze aan systemen en software tegen betaalbare prijzen," zegt Ahbi Talwalkar, vice president en general manager van de Enterprise Products Group bij Intel. "De vandaag aangekondigde uitbreidingen voor het Intel Itanium 2 platform zullen voor meer klanten aanleiding zijn om weg te migreren van kostbare, bedrijfseigen platforms."

De nieuwe Itanium 2 processors worden al ingezet voor diverse kritische toepassingen, waaronder een van de snelste supercomputers ter wereld: NASA's SGI Altix-systeem met 10.240 Itanium 2 processors, waarop het Linux-besturingssysteem draait. Bij MGM Mirage, een vooraanstaande hotel- en casinoketen, wordt een Unisys-systeem met 16 Itanium 2 processors ingezet voor een datawarehousingproject op basis van Microsoft Windows Server 2003 en Microsoft SQL Server 2000.

Intel voegt in totaal zes nieuwe processors toe aan de Itanium 2 processorlijn. De nieuwe processors bieden tot 15 procent betere prestaties bij transactieverwerking en tot 35 procent betere prestaties bij integer- en floating-point berekeningen(2). Het betreft onder andere de Itanium 2 processor MP (Multi Processor) 1,60GHz met 9MB L3 cache en een 400MHz Front Side Bus (FSB) voor bedrijfs¬kritische toepassingen zoals databases en ERP. Er is tevens een Itanium 2 processor MP 1,60GHz met 6MB L3 cache en een Itanium 2 processor MP 1,50GHz met 4MB L3 cache. Een HP Integrity Superdome server gebaseerd op de nieuwe processors is de eerste die de mijlpaal van 100.000 verkoop- en distributie¬gebruikers behaalde op de SAP SD3-tier benchmark3.

De Itanium 2 processor DP (Dual Processor) 1,60GHz met 3MB L3 cache en een 400MHz of 533MHz Front Side Bus biedt een uitstekende prijs/prestatieverhouding voor krachtige rekenclusters en front-end bedrijfssystemen. De nieuwe processor biedt tevens zeer goede floating point-prestaties per computernode, met een prijs per gigaflops (één miljard berekeningen per seconde: een manier om de prijs/¬prestatie¬verhouding van rekenintensieve werklasten te bepalen) die tot 40 procent lager is dan die van op RISC-gebaseerde systemen4.

De Itanium 2 processor LV (Low Voltage) 1,3GHz met 3MB L3 cache en een stroomconsumptie van slechts 62 watt is zowel qua prijs als qua stroomverbruik geoptimaliseerd voor low-cost systemen en systemen met een hoge dichtheid, zoals blade servers. Intel biedt ook serverplatforms op basis van deze nieuwe processors, voor systeembouwers en product¬integrators.

Een grote verscheidenheid aan Itanium 2 processor-systemen, variërend van systemen met twee processors tot systemen met 512 processors, wordt geleverd door fabrikanten uit de hele wereld, waaronder Bull, Dell, Fujitsu, Fujitsu Siemens, HP, Hitachi, IBM, Kraftway, Lenovo, NEC, Maxdata, Optimus, Samsung, SGI en Unisys.

Prijzen(4)
MP-producten (prijs per processor bij afname van minimaal 1.000 stuks)
- Itanium 2 processor 1,60GHz met 9MB L3 cache - $4.226
- Itanium 2 processor 1,60GHz met 6MB L3 cache - $1.980
- Itanium 2 processor 1,50GHz met 4MB L3 cache - $910

DP-producten (prijs per processor bij afname van minimaal 1.000 stuks)
- Itanium 2 processor 1,60GHz met 3MB L3 cache, 533MHz FSB - $1.172
- Itanium 2 processor 1,60GHz met 3MB L3 cache, 400MHz FSB - $851

Low-Voltage producten (prijs per processor bij afname van minimaal 1.000 stuks)
- Low Voltage Itanium 2 processor 1,30GHz met 3MB L3 cache - $530

Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.


1 International Data Corporation (IDC) Quarterly Server Tracker, Q2, 2004 (voor het jaar dat eindigde in Q2 van '04, de meest recente cijfers die beschikbaar zijn).
2

Ingezonden persbericht