Provincie Zuid-Holland

Economie Zuid-Holland toont voorzichtig herstel

Werkgelegenheid en aanbod vacatures in de lift

De economische monitor 2004 van Zuid-Holland laat een voorzichtig herstel van de economie zien. De arbeidsproductiviteit ligt boven het landelijk gemiddelde. De werkloosheid neemt iets af, het aanbod van vacatures stijgt en de uitgifte van bedrijventerreinen zit in de lift. "Hoewel één zwaluw nog geen economische zomer maakt lijkt het er op dat de Zuid-Hollandse economie uit het dal begint te komen", zegt gedeputeer deAsjevanDijk.Daterbijondernemersvertrouwenindeeconomieisziejeookaanhetaantrekkenvandeinvesteringen.

De arbeidsproductiviteit die een indicator is voor efficiency in de productie van goederen en diensten ligt in Zuid-Holland al enkele jaren met een factor van 102 boven de landelijke index van 100. Het aantal niet werkende werkzoekenden in Zuid-Holland is tussen maart 2004 en september 2004 gedaald van 176.000 naar 169.000. Het aantal openstaande vacatures is tussen januari 2004 en september 2004 gestegen van 5.600 naar 9.400. In 2004 verwacht de provincie ruim 90 hectare bedrijventerreinen uit te geven. In 2002 was dat nog maar 68 hectare en in 2003 74 hectare.

Ook andere recente onderzoeken geven aan dat de Zuid-Hollandse economie erbovenop lijkt te gaan komen. Uit de enquête van het weekblad Elsevier van 30 oktober 2004 blijkt dat de 10 gemeenten met het laagste werkloosheidspercentage van Nederland in Zuid-Holland liggen. In de top 50 van gemeenten met de beste economische prestaties staan 7 Zuid-Hollandse gemeenten tegenover 12 in Noord-Brabant, 4 in Noord-Holland en 5 in Utrecht. Hoewel Rotterdam een snel groeiende verbetering op ongeveer 40 economische variabelen laat zien, heeft de stad ook met 22 procent het hoogste werkloosheidscijfer van Nederland.

Ten opzichte van de Noordvleugel van de Randstad presteert Zuid-Holland zelfs wat beter. Dit is onder meer te verklaren uit een lagere gevoeligheid voor de economische conjunctuur van Zuid-Holland. De provincie heeft een bovengemiddeld aantal traditionele sectoren zoals transport & logistiek en glastuinbouw, bouwnijverheid en groothandel en een relatief goed ontwikkelde detailhandel, zorgsector en openbaar bestuur.

Een andere interessante ontwikkeling is de zogenaamde 'urban revival': het aantal inwoners van grote steden neemt weer toe. Er vindt een duidelijke verjonging plaats van de bevolking in de grote steden. De werkgelegenheidsgroei blijft de laatste jaren niet meer achter bij de groei in de rest van Nederland.

Het pendelsaldo is inmiddels wel negatief geworden. Er werken meer Zuid-Hollandse werknemers buiten de provincie dan werknemers uit andere provincies in Zuid-Holland. Het provinciebestuur van Zuid-Holland wil die woon-werk balans verbeteren en stelt zich ten doel om voor voldoende werkgelegenheid in de eigen regio zorg te dragen.

"Omdat de economie weer aan lijkt te trekken zullen Gedeputeerde Staten met volle kracht inzetten op een structurele groei van de werkgelegenheid voor de langere termijn. Daarom investeert de provincie Zuid-Holland volop in de mobiliteit en in de kenniseconomie, zorgt zij voor de uitgifte van bedrijventerreinen en stimuleert zij een aantrekkelijk woon- en werkklimaat in de regio", aldus gedeputeerde Asje van Dijk.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 66 22