Provincie Zuid-Holland

Geldgebrek noodzaakt heroverweging bodemsanering

Beperking tot meest urgente locaties

Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland beperken de uitvoering van bodemsaneringen in de periode 2005 tot en met 2009 tot de meest urgente locaties. Dat staat in het werkprogramma bodemsanering 2005 tot en met 2009. Gebrek aan voldoende geld van het rijk maakt dit noodzakelijk en mogelijk.

Als gevolg van bezuinigingen op de rijksbegroting is de bijdrage aan bodemsanering van het Ministerie van VROM sterk gedaald. Om deze bezuinigingen op te vangen heeft het rijk de termijn waarbinnen alle bodemverontreiniging gesaneerd of beheerst moet zijn opgeschoven van 2023 naar 2030. In totaal is er voor het werkprogramma bodemsanering ongeveer 138 miljoen euro beschikbaar, terwijl er ruim 160 miljoen Euro nodig is. Dit tekort van 22 miljoen euro noodzaakt het college tot een heroverweging van haar ambities.

Gedeputeerde Erik (F.D.) van Heijningen: "Wij worden gedwongen om onze ambities bij te stellen. We zullen ons nu meer richten op het beheer in plaats van uitvoering. Bijvoorbeeld op het ontwikkelen van een brede bodemvisie, afstemming van bodemsaneringactiviteiten met andere uitvoerende instanties en het bevorderen van marktwerking. We vullen dat zoveel mogelijk gebiedsgericht in. De bodem wordt via de lagenbenadering, conform moderne ruimtelijk planvormingsprocessen, geïntegreerd in de ruimtelijke ontwikkeling."

Uiteraard wordt in het werkprogramma rekening gehouden met de nog bestaande reguliere werkzaamheden. Zo worden de bodemsaneringactiviteiten uit het werkprogramma 2002 tot en met 2004 afgerond en wordt het project Hollandsche IJssel voortgezet en grotendeels afgerond. Ook de uitvoering van waterbodemsaneringen en de uitvoering en bemiddeling bij sanering van voormalige gasfabrieken behoren tot deze reguliere werkzaamheden. Gedeputeerde Staten hechten verder onder meer aan het verrichten van nazorg op diverse gesaneerde locaties en het verrichten van diverse onderzoeken. Waar sprake is van onacceptabele risico's zullen te allen tijde maatregelen worden genomen.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22