Provincie Zuid-Holland

Energieprojecten: uitvoering centraal

'Dit is een stevige ambitie!'

Het college van Gedeputeerde Staten heeft in het kader van de Nota Energie- en Klimaatbeleid 2000 - 2010 het uitvoeringsprogramma energie- en klimaatbeleid 2005 - 2006 vastgesteld. Vier uitvoeringsgerichte projecten staan daarbij centraal: Energietransitie R3, Windenergie, Energie in de glastuinbouw en uitvoering van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie. Ook wordt in het programma bijvoorbeeld aandacht besteed aan het ontwikkelen van aanvullend beleid voor koude/warmte opslag en verwerking van biomassa.

Erik van Heijningen, verantwoordelijk gedeputeerde hierover: 'We willen in samenwerking met betrokken partijen bijdragen aan de realisatie van de nationale klimaatdoelstellingen. Daarvoor blijft energiebesparing nodig bij eindgebruikers; bedrijven en inwoners van de provincie. Wij willen ook duurzame energietoepassingen stimuleren. Er ligt voor alle partijen een stevige ambitie. De doelen liegen er niet om!"

Uiteindelijk moeten de verschillende activiteiten rond energiebesparing in 2010 leiden tot 6% reductie van uitstoot van broeigassen t.o.v. 1990. In 2030 zelfs tot 40-60%! Duurzame energietoepassingen moeten resulteren in 5% duurzame energie in 2010 en 10% in 2020. Verder wordt gestreefd naar realisatie van tenminste 250 MW windvermogen in 2010. Tenslotte wil de provincie Zuid-Holland voor haar eigen gebruik haar energieverbruik minder vervuilend maken door inkoop op termijn van enkel groene stroom.

Gedeputeerde Staten concentreren zich in de uitvoering op een beperkt aantal speerpunten. In Rijnmond wordt meegewerkt aan de voorbereiding van het Warmtebedrijf Rotterdam. Dit bedrijf moet gaan zorgen voor levering van restwarmte uit de industrie aan het stedelijk gebied en de glastuinbouw. Voor windenergie gaat de provincie een 'makelaarsrol' spelen om projecten op de locaties uit de Nota Wervel te helpen realiseren. In glastuinbouwgebieden wordt ingezet op zowel warmteleveringsprojecten als nieuwe toepassingen, zoals ondergrondse koude/warmteopslag en gebruik van biomassa. Naast deze activiteiten blijft de provincie nieuwe duurzame energieprojecten ondersteunen en besteedt zij aandacht aan bijvoorbeeld duurzame bedrijventerreinen.

Tegen het einde van 2006 zal via een tussenrapportage worden aangegeven of de realisering van de ambitie op koers ligt.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22