Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Belangrijkste punten uit de commissie Samenlevingszaken

Alcoholverbod niet langer alleen voor groepen
BARENDRECHT (9 november 2004) - Gisteravond heeft de commissie Samenlevingszaken ingestemd met een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Eén van de wijzigingen is dat het voortaan niet alleen voor groepen, maar ook voor individuen verboden is om binnen de bebouwde kom op een weg alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flessen en blikjes met alcoholhoudende drank bij zich hebben. Met uitzondering van GroenLinks die nog geen oordeel over de wijziging kon geven, zijn alle politieke partijen het met deze wijziging eens. Daarnaast heeft de commissie Samenlevingszaken ingestemd met nog enkele andere wijzigingen in de APV. De gemeenteraad neemt eind november een definitief besluit over de wijzigingen. Ook sprak de commissie Samenlevingszaken gisteravond over de evaluatie van de regeling Telemobielvervoer 65+ zonder medische indicatie, de Ouderennota, de verordening op de Wet Kinderopvang en de beleidsnota Lokaal onderwijsbeleid 2004-2007.

Sinds 2003 is het volgens de APV al voor groepen van drie of meer personen verboden om binnen de bebouwde kom op de openbare weg alcohol te nuttigen. Omdat het verbod alleen voor groepen geldt, is het voor de politie in de praktijk lastig te handhaven. Daarom zijn het college van b&w en de commissie Samenlevingszaken er voorstander van om het verbod voortaan ook voor individuen te laten gelden. Naast een verscherping van het artikel over hinderlijk drankgebruik, bevat de nieuwe APV nog enkele inhoudelijke wijzigingen. Zo geldt er binnen de bebouwde kom op alle plaatsen die door het college niet zijn aangemerkt als hondenuitlaatplaatsen en losloopgebieden een opruimplicht. Dit gebod geldt in de nieuwe APV niet voor een eigenaar of houder van een hond die vanwege zijn handicap niet in staat is om aan de opruimplicht te voldoen. Nadat de verordening door de gemeenteraad definitief is vastgesteld kan iedereen de nieuwe APV raadplegen via de gemeentelijke website.

Evaluatie Telemobielvervoer 65+ zonder medische indicatie Omdat bij de vaststelling van de regeling Telemobielvervoer 65+ zonder medische indicatie in 2003 is afgesproken de regeling na een jaar te evalueren, is gisteravond in de commissie Samenlevingszaken de werking van de regeling aan de orde geweest. Belangrijke doelstelling van de regeling is om ouderen, die om een andere dan medische reden problemen ondervinden met het gewone openbaar vervoer, een aanvullende vervoersmogelijkheid te bieden. Uit de evaluatie blijkt dat deze doelstelling volledig is bereikt en dat de regeling een goede vangnetfunctie blijkt voor ouderen die voor de regeling in aanmerking komen. De commissie zag dan ook geen aanleiding om naar aanleiding van de evaluatie wijzigingen in de regeling aan te brengen.

Nota Ouderenbeleid
De commissie Samenlevingszaken geeft de Ouderennota vrij voor inspraak. De nota beschrijft het gemeentelijk ouderenbeleid dat als doel heeft ervoor te zorgen dat ouderen zolang mogelijk zelfstandig in hun eigen woonomgeving kunnen blijven functioneren. De gemeente wil zorgdragen voor een adequaat voorzieningenniveau voor ouderen op het terrein van wonen, zorg en welzijn. Hiervoor worden in 2005 vier of vijf zogenoemde woonzorgcirkels gerealiseerd. De gemeente krijgt vanaf 1 januari 2006 vanuit het Rijk extra verantwoordelijkheden op het gebied van wonen, zorg en welzijn, wanneer de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) in werking treedt. Hoewel de gevolgen van de nieuwe wet nog niet tot in details bekend zijn, vormt de Ouderennota alvast een voorzet op de WMO.

Wet Kinderopvang
Op 1 januari 2005 treedt de nieuwe Wet Kinderopvang in werking en is de gemeente verantwoordelijk voor het uitbetalen van een subsidie voor specifieke doelgroepen. Deze specifieke doelgroepen zijn landelijk bepaald en worden gevormd door ouders die een bepaald traject naar arbeid of inburgering doorlopen. Omdat de nieuwe Wet Kinderopvang er vanuit gaat dat werkgevers bijdragen aan de kosten van kinderopvang, betaalt de gemeente voor specifieke doelgroepen de bijdrage van de 'ontbrekende' werkgever(s). Met de financiële consequenties van deze nieuwe wet is al rekening gehouden in de onlangs vastgestelde meerjarenbegroting 2005-2008. De commissie Samenlevingszaken heeft gisteravond ingestemd met de verordening en legt deze voor definitieve vaststelling voor aan de gemeenteraad.

Notitie "Een leven lang leren"
Nadat de nota lokaal onderwijsbeleid 2004-2007 in juni van dit jaar in de commissie Samenlevingszaken is vrijgegeven voor inspraak, is gisteravond een notitie besproken die op enkele kleine onderdelen is aangepast. De nota geeft een beschrijving van de huidige Barendrechtse onderwijssituatie en geeft een beeld van het onderwijsbeleid voor de komende vier jaar. Het doel is dat iedere inwoner van Barendrecht, ongeacht de leeftijd, kwalitatief hoogwaardig onderwijs kan volgen om aan de arbeidsmarkt te kunnen deelnemen. De commissie onderschreef tijdens de vergadering de inhoud van de nota, maar gaf aan dat in een later stadium bij de vaststelling van nieuw beleid wel rekening gehouden moet worden met de financiële mogelijkheden van de gemeente. De nota "Een leven lang leren" over het lokaal onderwijsbeleid wordt eind oktober door de gemeenteraad vastgesteld.

Noot voor de pers,