Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 9 november 2004


Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie


over de aanval op Falluja


1. Wat is uw reactie op de brief van Kofi Annan aan de regeringsleiders van de VS, het VK en Irak, waarin hij waarschuwt voor escalatie van geweld naar aanleiding van de aanval op Falluja, de mogelijk ernstige gevolgen voor burgers en de invloed op de verkiezingen in januari?


2. Wat is de positie van de Nederlandse regering met betrekking tot de oproep van Kofi Annan, deelt u zijn zienswijze? Om welke beweegredenen niet?


3. Zal deze brief op enigerlei wijze besproken worden in de Veiligheidsraad?


4. Op welke wijze is over de aanval op Falluja overleg gevoerd binnen het overleg tussen troepenleveranciers en hebben de Amerikanen (en Britten) op enigerlei wijze inzicht gegeven in hun middellange termijn strategie in de aanloop naar de verkiezingen?


5. Is er in het kader van deze besprekingen ook aandacht geweest voor de positie van burgers in Falluja en zijn er concrete voorzorgsmaatregelen genomen om, volgens het oorlogsrecht, al het mogelijke te doen om burgerslachtoffers te voorkomen?


6. Hoe schat u de veiligheidsrisico s en de mogelijke gevolgen van deze aanval in? Is er volgens u een reëel risico dat de terroristische opstandelingen vervolgens in ander steden elders in Irak, kunnen onderduiken?


7. Hoe kan deze aanval op korte- en middellange termijn het verloop van de verkiezingen positief of negatief beïnvloeden?


8. Wat is uw inschatting van de eventuele gevolgen voor de situatie in Al Muthanna en de taakuitvoering van de Nederlandse militairen?


9. Zijn de veiligheidsafwegingen van de aanval en de uitgeroepen noodtoestand ook onderdeel geweest van de gesprekken tijdens de EU-top met President Allawi? Zo, ja wat is hierover besproken en zo nee, waarom niet?


10. Bent u bereid deze vragen met spoed te beantwoorden gezien de actualiteit van het probleem?