Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Kant (SP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het plaatsen van een Heart Mate (2040500980).

1
Vindt u het acceptabel dat er levensbedreigende situaties ontstaan als de Heart Mate niet geplaatst wordt? Zo neen, wat bent u van plan te ondernemen? 1)

1
Na overleg met het ministerie heeft het UMCU inmiddels besloten om het steunhartprogramma in ieder geval voort te zetten tot aan het moment dat ik helderheid heb gegeven over de reguliere financiering ervan.
Het CVZ schrijft in zijn rapport over LVAD's als "bridge to transplant" dat deze verrichting in principe tot gebruikelijke zorg kan worden gerekend. Vanwege ontbrekende informatie heb ik aan het CVZ gevraagd om vóór 1 december 2004 een aanvullende rapportage uit te brengen. Alvorens tot besluitvorming over te gaan wacht ik eerst deze rapportage af.

2
Bent u op de hoogte van de reden waarom het apparaat niet wordt vergoed?

2
Het UMCU is van mening dat de LVAD's zijn uitontwikkeld en heeft daarom de bijdrage uit de academische component verminderd. Het ziekenhuis heeft het aantal LVAD transplantaties teruggebracht van 12 (in 2003) naar maximaal 6 in 2004.

3
Is bij u bekend welke zorgverzekeraars het apparaat niet meer vergoeden? Zo neen, bent u bereid hiernaar onderzoek te doen?

3
De kosten van een LVAD implantatie worden op dit moment uit de academische component van de academische ziekenhuizen vergoed. Alle zorgverzekeraars leveren een financiële bijdrage aan de academische component. De academische ziekenhuizen zijn verantwoordelijk voor de besteding ervan.

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Tonkens (GroenLinks), ingezonden 30 september 2004 (vraagnummer 2040500800).

1) Brieven aan de SP-fractie, 24 en 29 september jl.


---- --