Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Tonkens (Groen Links) over het kunnen plaatsen van een Heart Mate (2040500800).

1
Klopt het dat op dit moment geen Heart Mates (een steunhart bij ernstig hartfalen in het laatste stadium) worden geplaatst, omdat het Universitair Medisch Centrum Utrecht deze behandeling niet kan blijven vergoeden en er geen aanspraak bestaat op een Heart Mate in het ziekenfondsverstrekkingenpakket?

1
Neen, niet meer. Het UMCU wilde aanvankelijk de bijdrage uit de academische component verminderen omdat de steunhart of LVAD (Left Ventricular Assist Devices) ter overbrugging van een harttransplantatie zou zijn uitontwikkeld. Voor de vraag of er een aanspraak bestaat op een LVAD verwijs ik u naar mijn antwoord op vraag 2.

2
Klopt het dat het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) wel heeft geadviseerd de aanspraak op de Heart Mate op te nemen in het ziekenfondsverstrekkingenpakket? Bent u van plan dit advies op te volgen? Zo ja, wanneer zult u daartoe besluiten? Waarom is er niet eerder toe besloten?

2
Het CVZ schrijft in zijn rapport over LVAD's als "bridge to transplant" dat deze verrichting in principe tot gebruikelijke zorg kan worden gerekend. Vanwege ontbrekende informatie heb ik aan het CVZ gevraagd om vóór 1 december 2004 een aanvullende rapportage uit te brengen. Alvorens tot besluitvorming over te gaan, wacht ik eerst deze rapportage af.

3
Wat zijn de kosten van een Heart Mate en het plaatsen ervan? Bij hoeveel patiënten is in 2003 een Heart Mate geplaatst?

3.
In 2003 zijn 12 LVAD's geplaatst. Het UMCU schat de kosten op ongeveer 250.000,- per LVAD. Dit is een zeer ruwe schatting. Indien een donorhart beschikbaar is, volgt na een LVAD implantatie een harttransplantatie.

4
Deelt u de mening dat haast is geboden aangezien het voor de betreffende patiënten letterlijk een zaak van leven of dood kan betekenen? Bent u in dit licht bezien bereid deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden?

4
Ja. Na overleg met het ministerie heeft het UMCU inmiddels besloten om het steunhartprogramma in ieder geval voort te zetten tot aan het moment dat ik helderheid heb gegeven over de reguliere financiering ervan (zie mijn antwoord op vraag 2).


---- --