Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van de Kamerleden Arib en Van Dijken (beiden PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over overlijden als gevolg van geldgebrek (2040501860).

1
Hebt u kennisgenomen van het bericht dat hartpatiënten niet kunnen worden voorzien van een kunsthart omdat het budget voor die ingreep dit jaar op is? 1)

1
Ja.

2
Wat vindt u van de situatie dat, indien de budgetten voor specifieke ingrepen op zijn, verzekerden bij verzekeraars moeten aankloppen om levensreddende operaties in het buitenland te laten uitvoeren?

2
Na overleg met het ministerie heeft het UMCU inmiddels besloten om het steunhartprogramma in ieder geval voort te zetten tot aan het moment dat ik helderheid heb gegeven over de reguliere financiering ervan.
Het CVZ schrijft in zijn rapport over LVAD's als "bridge to transplant" dat deze verrichting in principe tot gebruikelijke zorg kan worden gerekend. Vanwege ontbrekende informatie heb ik aan het CVZ gevraagd om vóór 1 december 2004 een aanvullende rapportage uit te brengen. Alvorens tot besluitvorming over te gaan, wacht ik eerst deze rapportage af.

3
Hoe verklaart u dat zorginstellingen met de middelen die ze hebben, niet in staat zijn de operaties te verrichten die jaarlijks nodig zijn? Hoe verhoudt dit zich met het boter-bij-de-vis- principe dat voor dit kabinet leidraad is voor het beleid?

3
Het UMCU is van mening dat de LVAD's zijn uitontwikkeld en heeft daarom de bijdrage uit de academische component verminderd. Het ziekenhuis heeft het aantal LVAD transplantaties teruggebracht van 12 (in 2003) naar maximaal 6 in 2004. Het boter-bij-de- vis-principe kan bij ziekenhuizen uitsluitend tot uitdrukking komen in de budgetdragende parameters.

4
Hoe verklaart u dat verzekeraars er niet in slagen contracten met de zorgaanbieder af te sluiten waardoor de verstrekking van noodzakelijke en kwalitatief hoogwaardige zorg verzekerd is voor de verzekerde? Welke verantwoordelijkheid heeft u terzake in het algemeen, en wat gaat u in dit specifieke geval ondernemen om dergelijke situaties te voorkomen?

4
Met betrekking de mogelijkheden voor contractering door zorgverzekeraars verwijs ik naar mijn antwoord op vraag 3. Met betrekking tot mijn verantwoordelijkheid en de stappen die ik ga zetten verwijs ik naar mijn antwoord op vraag 2.

5
Hoe voorkomt u dat het uitblijven van beslissingen er toe zal leiden dat spoedzorg niet kan worden verleend?

5
Ik verwijs u naar mijn antwoord op vraag 2.

1) Dagblad van het Noorden, 13 oktober jl. `Patiënten overlijden door geldgebrek'


---- --